9. 11. 2018 Pogovor

Znamenja populizma

Posnetek prvega predavanja iz novega cikla javnih predavanj »Filovizija«. Kristina Božič, novinarka Večera, je pod naslovom »Znamenja populizma« okvirno predstavila razraščanje populističnih gibanj in trendov, ki se vzpostavljajo kot nasprotje prizadevanj za razsvetljeno in demokratično družbeno okolje.

Ivan Cankar je nekoč dejal: »Mladenič napravi maturo, je do vrha nabasan z različnim “znanjem”, a bolj od lune in zvezd mu je tuj tisti svet, v katerem živi in na katerega je navezan z vsemi nitmi svojega bitja in nehanja. Med nami živé ljudje, ki so bili izvrstno opravili svoje takoimenovane “študije” in ki jih spoštljivo prištevamo cvetu izobraženstva; ali vprašaj jih o stvareh, o katerih se niso bili “iz glave” naučili, pa se boš razjokal od smeha in bridkosti (Cankar 1976, 114-5).«

Filovizija je cikel javnih predavanj, ki ga organizirajo Tretja gimnazija Maribor, Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike, Salon uporabnih umetnosti in Filozofska fakulteta Maribor – oddelek za filozofijo. Cilj cikla predavanj je uveljavljanje življenja javnega uma in kritične misli.

Predvidoma bomo organizirali 6 javnih predavanj, v katerih ne bomo razmišljali le o pojavu nacistične ideologije kot takšne, temveč še o družbenih in ekonomskih vzrokih tega pojava, predvsem pa o sodobnih populističnih trendih, ki v marsičem vse spominjajo na nekdanje mračne čase.

Filovizija plakat (PDF)

Napotilo:

Demokracija pomeni vladavino ljudstva, a kaj je populizem?

http://zofijini.net/demokracija-pomeni-vladavino-ljudstva-a-kaj-je-populizem/