15. 10. 2008 Pogovor, Predavanje

Uvod – intelektualci in njihova vloga v družbi

Avtor:

ŠPP lekcija 1

V sredo 15.10. ob 18. uri v dvorani Gustaf (Zavod Pekarna)

Na prvem srečanju se bomo uvedli v premislek o vlogi intelektualcev v družbi. Utemeljevali bomo različna stališča o tej temi ter spoznavali »poklic« intelektualca. Seznanili se bomo s konkretnimi prizadevanji nekaterih intelektualcev in s konkretnimi problemi, na katere bi se naj intelektualci odzivali.

Gost/predavatelj: mag. Franci Pivec (IZUM) (http://www.izum.si/)

Kratek pogovor s Francijem Pivcem:

Posnetek: Jelena

12438

PEKINO – FILMOZOFSKI VEČER

VISUAL RESISTANCE CINEMA – 2008

ob 20.15

An Unreasonable Man, (2006), ZDA, dokumentarni film, režija: Henriette Mantel in Steve Skrovan; dolžina: 122′; angleščina/slovenski podnapisi.

Leta 1966 se je »General Motors«, ena najbolj mogočni korporacij na svetu, lotila nepomembnega mladega odvetnika Ralpha Naderja, ki je napisal nadvse kritično knjigo o enem njihovih avtomobilov. Afera, ki je sledila je ime Ralpha Naderja izstrelila v ozvezdje in ga vzpostavila kot enega najbolj občudovanih Američanov in vodjo modernega gibanja za zaščito potrošnikov. Ko večina ljudi danes sliši njegovo ime, najprej pomislijo na človeka, ki se v zadnjih desetletjih pojavlja na kandidatnih listah za predsednika ZDA. Film o Ralphu Naderju raziskuje in sledi življenju in karieri enega najbolj samosvojih, pomembnih in kontroverznih političnih figur preteklega pol stoletja.