19. 5. 2013 Predavanje

Zakaj se mora levica odreči moralizmu: primer velike recesije

Avtor:

Spomladanski cikel predavanj »Delo – kapital – komunizem«.

Na našem četrtem srečanju, v četrtek 16. maja 2013 ob 19h, smo v Infopeki gostili Rutar Tiborja s predavanjem “Zakaj se mora levica odreči moralizmu: primer velike recesije”.

Kmalu po vzniku ogromne finančne krize iz let 2007-08, ko se je začela toksičnost dejanskega stanja svetovnih kapitalističnih gospodarstev vse bolj kazati v svoji pravi podobi, tj. kot kriza kapitalistične produkcije blaga, je nastopila velika recesija. Levi komentatorji in teoretiki so se začeli prebujati iz sna, v katerega so jih pahnila desetletja neprecedenčnih finančnih balonov, ki so vztrajno – četudi s stalnim zatikanjem – gnala rast pomembnejših Zahodnih gospodarstev, in znanstvenofantastičnih obljub o kibernetični postindustrijski družbi obilja. Kmalu po začetnem šoku, ki nas je zadel ob spoznanju, da kapitalizem morda vseeno ne deluje čisto tako, kot aksiomatično zatrjujejo neoklasični učbeniki, in da zgodovine vendarle še ni konec, se je začelo zdeti, da levica le premore kaj več kot zgolj površno kritiko potrošništva in podobne moralistične kritike kapitalističnih subjektivitet.

Vendar, resnici na ljubo, razen redkih radikalnih ekonomistov in nekaterih marksističnih teoretikov je malokdo na levici od začetka finančne krize ali velike recesije proizvedel prepričljivo, nemoralistično in sistemsko analizo okoliščin, ki so razvita kapitalistična gospodarstva privedla do barbarstva, ki se kot takšno tudi iz leta v leto vse bolj transparentno kaže. Skozi predavanje bomo zato najprej predstavili najpopularnejše in najvplivnejše razlage velike recesije in kritike sodobnega kapitalizma, ki se zadržujejo na ravni pojavnosti in za krizo impotentno krivijo zlobne politike, pohlepne bankirje ali bogate posameznike. Pokazali bomo, zakaj so zmotne in, kar je pomembnejše, zakaj so pravzaprav nevarne za projekt emancipacije od kapitalizma. Nazadnje bomo orisali marksistično analizo velike recesije, ki zgrabi vzrok aktualne krize pri korenini in pokaže, da velike recesije izvorno niso povzročili ne neoliberalno špekuliranje ne prenizko povpraševanje in ne ekscesi premožnih – povzročilo jo je povsem dosledno delovanje kapitalističnega produkcijskega načina. Takšna analiza ima za razliko od konvencionalno levičarskih radikalne implikacije: trenutne krize ne moremo razrešiti znotraj konteksta kapitalistične produkcije, razen če pristanemo na masovno uničenje obstoječe kapitalske vrednosti, ki bi zagnalo nov poslovni cikel – če seveda ta proces sam še pred tem ne uniči toliko življenj, da sploh ne bo s kom poslovati. Edina smiselna alternativa je seveda jasna, čeprav ni preprosta. Za odpravo krize moramo odpraviti produkcijski način, v katerem živimo.

Utrinki s predavanja:

Tibor Rutar je podiplomski študent Politologija na Fakulteti za družbene vede in član PO DPU.

Cikel predavanj »Delo-kapital-komunizem« sofinancira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Soorganizator dogodka je INFOPEKA – Pekarna Magdalenske mreže.