7. 7. 2024 Cenzurirano

Otrokom omogočimo razigrane in varne počitnice

Avtor:

Počitnice so najlepši čas otrok v vsem šolskem letu. Razlog ni samo dober učni uspeh, rezultati v šoli in izven nje, predvsem je to v pričakovanju skupnega sobivanja družine, prijateljev in znancev. Kje? Kjer koli, ne samo na morju, v tujini, tudi doma je lahko zelo lepo in prijetno.

Otroci obožujejo počitnice, saj jim prinašajo sprostitev in priložnost za nova doživetja. To je čas, ko se lahko odmaknejo od šolskih obveznosti in se posvetijo igri, raziskovanju in sprostitvi.

Aktivnosti za sproščanje je več kot dovolj, le ugotoviti je potrebno, katere so posameznemu otroku všeč, primerne in seveda tudi finančno sprejemljive s strani staršev. Veliko le-teh je lahko v naravi (izleti, sprehodi), športne aktivnosti (vse vrste iger z žogo), izobraževalne dejavnosti (ogledi znamenitosti), učne in ustvarjalne delavnice, branje knjig, seveda pa ne smemo pozabiti, da je poletje čas druženj (pikniki, družabna srečanja, ogled festivalov, potepanja s kolesi, vlakom itd.). Pri vsem skupaj pa ne pozabimo, da je to predvsem čas, ki naj bi ga otroci preživeli skupaj s svojimi starši. Zato je potrebno načrtovanje letnih dopustov tako, da so v tem času starši na voljo tudi svojim otrokom, se jim lahko posvetijo, se družijo z njimi, igrajo, ustvarjajo, potujejo in raziskujejo.

Pomembno je, da so počitnice uravnotežene med aktivnostmi in sprostitvijo ter prilagojene interesom in potrebam otrok. Tako bodo otroci lahko uživali in se sprostili, hkrati pa tudi pridobili nove izkušnje in znanja.

Zelo hitro minejo ti sproščeni in zabavni dnevi, zato je potrebno poskrbeti, da imajo otroci na voljo čim več aktivnosti, druženja in tudi obveznosti. S slednjim mislim predvsem skrb za hišne ljubljenčke, kakor tudi urejanje lastnih domačih prostorov in okolice doma. S tem jih navajamo, da bodo razumeli pomen skupnega sobivanja v nadaljevanju svojega življenja, ko bodo morali bolj ali manj vedno skrbeti zase, kasneje tudi za druge. Vse skupaj pa naj ne temelji na prisili, temveč učenju in predvsem vzgoji. Pri slednji smo starši prepogosto nedosledni, kar se nam lahko negativno obrestuje.

Vsekakor pa je potrebno ves čas skrbeti tudi za varnost otrok. Ta je med počitnicami izjemno pomembna, saj želimo, da otroci uživajo v brezskrbnih in varnih počitnicah. Za varnost je potrebno poskrbeti doma, pri igri, na potovanjih, predvsem pa ves čas skrbno nadzorovati njihove počitniške, razigrane aktivnosti s prijatelji (varnost na cesti, nadzor nad uporabo prepovedanih substanc), pretirane uporabe mobilnih telefonov in ukvarjanja z družabni omrežji. Prav slednja so postala prava past za otroke, ki so zaradi dolgočasja in nenadzorovanih aktivnosti v nevarnosti, da postanejo nehote žrtve nasilnežev in prevarantov.

Otroci naj imajo na voljo vedno stik s starši, v kolikor ti niso doma. Potrebno jim je dati vsa navodila o dovoljenih in nedovoljenih druženjih z znanci, predvsem pa neznanci. Otroci (predvsem osnovnošolski) lahko hitro postanejo tarča nadlegovanj, izsiljevanj in nasilja v času, ko so izven doma sami ali v družbi vrstnikov.

Preventivna varnost otrok pred spletnim in drugim nasiljem med počitnicami je zato ključnega pomena, saj imajo otroci med počitnicami več prostega časa, ki ga pogosto preživijo na spletu ali v družbi vrstnikov in predvsem so več sami doma.

Prepričan sem, da ste se s svoji otroki pred pričetkom počitnic pogovorili o: spletni varnosti pri uporabi IKT tehnologije, nasilju in izogibanju le-temu. Zato se redno pogovarjajte z otroki o njihovih izkušnjah, občutkih in težavah. Spodbujajte jih, da vam zaupajo, če doživijo nasilje ali ustrahovanje. Bodite njihova čustvena podpora in jim pokažite, da so varni, ljubljeni in se lahko v vsakem trenutku dneva obrnejo na vas. S temi ukrepi lahko bistveno zmanjšate tveganje za spletno in drugo nasilje ter zagotovite, da bodo otroci med počitnicami varni in brezskrbni.

Tako kot so se začele zaslužene počitnice, naj tudi trajajo in se zaključijo. Zdaj ni čas za razmišljanje o šoli. Ta še pride. Zdaj je čas za igro, druženje in zabavo. Lepo pa je, če si v tem razigranem času otroci vzamejo čas tudi za kakšno dobro knjigo, kaj likovnega ustvarjajo, ali se posvetijo svojemu ljubljenemu instrumentu.

Čeprav čas hitro beži, se ga vedno da koristno porazdeliti in izrabiti. Naj bo čim več prijetnih in zabavnih ter nepozabnih počitniških trenutkov v tem času. Morda komu ostanejo še dolgo v lepem spominu.

»Bolje preprečevati, kot zdraviti,« pravi znani pregovor. Naj bo le-ta vodilo tudi med temi prijetnimi dnevi.

Doc. dr. Bojan Macuh

Oznake: