4. 8. 2020 Okrogla miza

Empatija za čuteče

Okrogla miza in filmski večer posvečen starosti v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci, smo v sklopu šestega večera cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, spregovorili o starostnikih in obolelih v aktualnih razmerah. Med goste dogodka so bili vabljeni avtorji in akterji filmov ter strokovnjaki in dejavni posamezniki na področjih etike, psihologije, gerontologije, humanitarne dejavnosti in paliativne oskrbe. Diskusijo je moderirala Aleksandra Goropevšek.

Starost lahko obravnavamo kot družbeno kategorijo, skozi socialno ali humanitarno perspektivo, z medicinskim oziroma zdravstvenim pristopom in vsaj še kot psihološki ali etični problem, odvisno tudi od naše sposobnosti načina mišljenja, ki nam omogoči, da se vživimo v misli drugih ljudi. Vsekakor je problematika obravnave starostnikov in obolelih v sedanjih razmerah izpostavila vprašanja empatije, skupnosti in vrednosti življenja, pa tudi ljubezni do sočloveka in ljubezni do življenja.

Večer posvečamo varovanju šibkejših, še posebej obolelih in starejših, pri čemer je zanje pomembno zdravo življenje, ohranjanje umske, fizične in socialne aktivnosti ter izogibanje dejavnikom tveganja. Predstavljamo poglede na aktualno stanje, predvsem pa s povezovanjem delujočih skupin in posameznikov odpiramo možnosti za kritično refleksijo in spodbujamo kolektivno delovanje.

Martin Draksler je scenarist in režiser ter v letošnjem študijskem letu študent tretjega letnika filmske in televizijske režije na AGRFT. Za film Alzheimer Cafe je bil v lanskem letu nagrajen z nagrado izbrani na festivalu Dokudoc, na 22. festivalu slovenskega filma pa je prejel nagrado vesna za najboljši študijski film in tudi posebno omembo izobraževalnega programa Ostrenje pogleda!.

Dr. Ninna Kozorog je zdravnica s specializacijo iz nevrologije, nevrofiziologinja, kolumnistka in humanitarna delavka. Deluje kot certificirana zdravnica Street doctors in aktivna članica zdravstvenega odbora Feantse (evropske komisije za obvladovanje brezdomstva). Kot študentka medicine je pomagala ustanoviti društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček. Na pobudo društva se po Sloveniji odvija ena redkih neposrednih oblik pomoči starostnikom v času ukrepov za zajezitev pandemije – ČvekiFON. Leta 2020 je prejela nagrado Bob leta za leto 2019, za izjavo »Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva.«

Mišel Ristov aka Amo Socialec je socialni delavec, ki deluje tudi kot reper. Sodeluje pri delu društva Humanitarček in je v okviru projekta Vida, posvečenem v spomin na gospo Vido in v opomin nam vsem, da se s podobno stisko srečujejo še mnogi starostniki, morda tudi kak naš starejši sosed, a tega sploh ne vidimo, skupaj s Tinkaro Kovač postal tudi soavtor glasbenega albuma #projektVida.

Dr. Friderik Klampfer predava etiko, politično in socialno filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Je tudi avtor številnih člankov in knjig s področja teoretične in praktične etike ter politične filozofije, med drugimi Etiškega pojmovnika za mlade (2003) in Cena življenja (2010), ter soavtor (z Janezom Bregantom in Smiljano Gartner) Telovadnice za možgane: Uvod v kritično mišljenje (2008).

Oznake: