28. 11. 2004 Cenzurirano

Politična korektnost uredniških odločitev na Večeru

Avtor:

Časopis Večer je v Sobotni prilogi dne 16.10.2004 objavil dvostranski intervju s sociologom dr. Matejem Makarovičem pod naslovom »Če so pametni, zmagovalce skrbi«. Dne 27.11.2004 je z istim avtorjem objavil še en intervju, tokrat na skoraj polni strani, z naslovom »Janševa kombinacija in Verheugen«. Oba intervjuja je opravila ista novinarka.

Ob strani puščam novinarsko zanimiva vprašanja o tem, ali je dr. Makarovič v vašem časopisu nastopal v vlogi člana zmagovitega Zbora za republiko ali kot strokovnjak, o pomenkovalski naravi in pristopu novinarke, o samoprepričevalnem tonu intervjuja, pa tudi tehtnosti odgovorov, o tem, da nekateri Večerovi novinarji očitno uglašujejo svoja politična prepričanja z izbiro intervjuvanca ipd.

Kot naročnika Večera bi me tu zanimalo zgolj naslednje: sta dva intervjuja z istim avtorjem v dobrem mesecu dni običajna žurnalistična praksa?

Če sta, mi lahko navedete kakšen primer slovenskega časopisa ali revije, ki ima takšno prakso? Če je to praksa drugje, lahko navedete primer kakšnega tujega časopisa ali revije? Namerava v naslednjih tednih Večer objaviti še tretji intervju z dr. Makarovičem?

V skladu z načeli novinarske etike in objektivnega novinarstva bi pričakoval, da bodo bralci Večera deležni politične korektnosti, ko gre za uravnoteženost zastopanih vsebin v časopisu, in ne kvantitativne prevlade določenih političnih izbir že na tako neskrito otipljivem nivoju, kot je število intervjujev z eno in isto osebo.

Hvala za vaše uredniško pojasnilo.

Boris Vezjak, naročnik Večera