27. 3. 2007 Okrogla miza

»Potrošništvo in mladi«

Projekcija filma in okrogla miza

»Film »Češke sanje« bi zagotovo moral postati del obveznega šolskega kurikuluma, programa, ki se mu reče proti-potrošniška vzgoja.«

Valentina Plahuta Simčič, Delo

V TOREK, 27. 3., VAS VABIMO NA 1. ŠOLSKI FILMSKI VEČER Z OKROGLO MIZO PO OGLEDU FILMA.

Ob 18. uri bo v amfiteatru Druge gimnazije v Mariboru projekcija dokumentarnega filma »Češke sanje«, ki mu bo sledil pogovor na temo »Potrošništvo in mladi«, na katerem bodo med drugimi sodelovali dr. Damjan Mumel, dr. Boris Snoj (Ekonomsko-poslovna fakulteta), dr. Igor Kramberger, Maša Šipek (Filozofska fakulteta), Vlado Vedlin (Europark)…

Film »Češke sanje« je zabaven in provokativen pogled na posledice nebrzdanega potrošništva v postkomunistični družbi. Avtorja dokumentarca Vit Klusak in Filip Remunda sta si za svoje diplomsko delo zastavila svojevrstno potegavščino. Z reklamno kampanjo sta naplahtala ljudi, da se na obrobju mesta odpira nov trgovinski center. Potek kampanje in odzive ljudi sta zapisala na filmski trak.

Zgodbe, ki jih piše film so nam že dolgo znane tudi v Sloveniji. Skozi oko dokumentaristične kamere izgledajo stvari precej grozeče. Morebiti se na ta način bolj zavemo nevarnosti potrošniškega čredništva. Resda se ob posnetkih nasmejimo, nemalokrat celo nakrohotamo. Prav mogoče, da smo se smejali tudi pred časom, ko smo lahko v medijih gledali posnetke ljudi, ki od jutra čakajo in se prerivajo za cenejši hladilnik. Film pa gotovo ni bil smešen ljudem, ki so bili posneti. Dejstvo je, da film dobro izrisuje sled tragikomičnosti današnjega potrošniškega razmišljanja. Je to le potrošniška nenasitnost in nepremišljenost ali nujnost? Film ne ponuja odgovora, moramo si ga poiskati sami.

Svet in ljudje tega filma so še kako povezljivi s svetom in ljudmi pri nas. Tudi v Sloveniji lahko vedno pogosteje vidimo ljudi, ki se mendrajo pred vrati novoodprtih trgovin. Vzporednice se nedvomno vlečejo iz vzporednega prehajanja iz komunizma v kapitalizem. Naslov filma bi se tako brez pomisleka lahko glasil tudi »Slovenske sanje«.

(vir: Zavod »IsolaCinema«)