28. 3. 2006 Okrogla miza

»Evroza – Kritika novega evrocentrizma«

EVROZA_MBZofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na okroglo mizo ob izidu knjige »Evroza – Kritika novega evrocentrizma« Mitje Velikonja, ki bo v torek, 28. marca 2006, s pričetkom ob 17.00 uri v Kulturnem inkubatorju na Koroški 18 v Mariboru.

Gosti okrogle mize bodo: dr. Mitja Velikonja, dr. Samo Uhan, dr. Bojan Borstner, dr. Andrej Fištravec in Borut Osonkar, moderiral pa bo dr. Boris Vezjak.

Okrogli mizi bo v istem prostoru sledila otvoritev instalacije Saše Kerkoš in Mitje Velikonja »Crème d’Europe« ob 19. uri.

»Evroza – kritika novega evrocentrizma« je zgodba o fascinantnem diskurzu vstopanja v Evropsko unijo v Sloveniji. Ta zgodba je srhljiva: govori o ideološki konstrukciji realnosti na Slovenskem zlasti v v burnem času formalnega vstopanja vanjo. Avtor knjige Mitja Velikonja, predavatelj sociologije kulture na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, se sprehodi skozi različne vidike govorice in simbolike (politični diskurz, oglaševanje, javna mnenja, medijski zapisi), s katerimi smo bili novačeni in bombardirani kot le redko poprej, in jih analizira. Naš vstop v EU je bil nedvomno tlakovan z ideološkimi sredstvi par excellence.

Pogovoru ob tej prepričljivi, z bogatim slikovnim materialom podkrepljeni knjigi, bo sledila otvoritev unikatne instalacije na isto temo z naslovom »Crème d’Europe«, ki bo na ogled le tisti večer. Tudi v njej avtorja z ostrim spoprijemom in obenem ironičnim preigravanjem ponujata kritičen razmislek o času, v katerem je tega zelo primanjkovalo, in opozarjata na nevarnosti novih, pravzaprav kakršnihkoli enoumij.

Oznake: