13. 3. 2013 Predavanje

Platonov Sokrat o ateizmu in svetosti

Avtor:

Vabilo na deveto predavanje iz ciklusa javnih predavanj v organizaciji Združenja ateistov Slovenije

Združenje ateistov Slovenije (ZAS) vas s soorganizatorjem “Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike” vabi na javno predavanje z naslovom “Platonov Sokrat o ateizmu in svetosti”, ki ga bo izpeljal dr. Boris Vezjak, in sicer v sredo, dne 13. 3. 2013, s pričetkom ob 18. uri v Upravni zgradbi Kulturnega centra Pekarna, Ob železnici 16 v Mariboru (predavalnica v I. nadstropju).

Dr. Boris Vezjak je znan publicist, humanistični svobodomiselni aktivist in predavatelj filozofije na Filozofski in Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Predavatelj navaja naslednje iztočnice za svoje predavanje: »Je bil Sokrat, obtožen brezboštva, v resnici ateist ali vsaj obtožen ateizma? Kakšen status je v stari Grčiji sploh imel ateizem kot odklon od državne religije? Je starogrška religija bila nekaj, kar je vsebovalo dimenzijo prepričanja, ali je bilo po svoji naravi le religiozna praksa? Predavanje bo poskušalo na podlagi prebiranja nekaterih poudarkov iz dialogov Apologija in Evtifron odgovoriti na zgornja vprašanja.«

Ciklus predavanj v organizaciji ZAS se nanaša na teme, povezane z družboslovnimi in humanističnimi pojmovanji religij(e), z učinkovanjem religij(e) na družbo in človeka, z delovanjem religioznih institucij v politični in drugih nereligioznih sferah družbe ipd.

Posnetki prvih štirih predavanj (iz sezone 2011/2012) so na voljo na spletni strani ZAS (glej: http://www.ateisti.si/html/publikacije_.html). Objavljeni bodo tudi posnetki ostalih predavanj.

Oznake: