16. 4. 2014 Kotiček

Zakaj imeti otroke?

Avtor:

Vprašaj filozofa! – vi sprašujete, filozofi odgovarjajo

Vprašanje:

Kaj je dober razlog, da imaš otroke? Je želja, da bi imel nekoga, ki bi ga imel rad, dober razlog, da imaš otroke? Je želja, da bi bil starš, dober razlog, da imaš otroke? Je želja, da bi imel nekoga, ki bi te imel brezpogojno rad, dober razlog, da imaš otroke? A je sploh kaj, kar bi lahko koga upravičeno prisililo do tega, da bi spodbudil tako ontološko pomemben dogodek, ki ima tako ogromen, če ne kar brezmejen moralen pomen, kot je ustvarjanje novega človeškega bitja?

16. avgust 2012

Odgovarja Eddy Nahmias:

Dobra vprašanja, takšna, ki so v zadnjem času deležna vedno več filozofske obravnave. Kot starš treh otrok, bi verjetno moral imeti dober odgovor, kajne?

Kot prvo, nisem prebral ne gesla »Parenthood and Procreation« (Starševstvo in spočetje) v Stanfordski enciklopediji filozofije, niti knjige »Why Have Children?« (Zakaj imeti otroke?), avtorice Christine Overall (glejte ta članek), vas pa utegne to morda zanimati.

Tukaj je pet razlogov, za katere sam mislim, da so dobri razlogi, zakaj imeti otroke, čeprav jih seveda lahko odtehtajo tudi drugi razlogi (kot je zaskrbljenost glede prenaseljenosti ali pomanjkanje finančnih sredstev za dobro vzgojo otrok itd.):

1. Človeško življenje ima vrednost in ljudje ustvarjajo dragocene ter smiselne stvari (kot so umetnost, filozofija, humor in radost), zato je dobro, da ljudje še naprej obstajajo. Nekdo torej mora imeti otroke. Morda ni nujno, da moram imeti otroke ravno jaz ali vi, toda če sklepamo, da je bolje, če ljudje obstajajo, kot če ne (in menim, da je bolje), potem nekdo mora imeti otroke. (Mlajšo generacijo potrebujemo tudi za vzdrževanje gospodarstva. Ko boste ostareli, ne boste imeli socialnega varstva, če ne bo dovolj ljudi, ki bi lahko plačevali davke.)

2. Odnos med starši in otroki je lahko čudovit odnos, ki življenju daje pomen in zadovoljstvo (da, da, pa tudi razočaranje in trpljenje). Če imate dober razlog, da menite, da bo vaše življenje in življenje vaših otrok zaradi tega odnosa pridobilo na pomenu, vrednosti, zadovoljstvu in podobno, bi morali imeti otroke. Otroci so lahko zabavni!

3. Otroci vam lahko dajo vnuke, ki lahko prinesejo vse tiste dobre stvari, opisane pod drugo točko, toda z manj razočaranja in trpljenja. Tako vsaj pravijo stari starši mojih otrok.

4. Otroci vam nudijo določen način za nadaljevanje vašega obstoja, tako v biološkem kot psihološkem smislu. (Puščam nekoliko nejasno v upanju, da bodo drugi bolje dopolnili idejo, kot lahko to naredim sam v tem kratkem odgovoru.)

5. Učenje ima vrednost in življenju daje pomen. Prenašanje dobrih idej, prepričanj, sposobnosti, veščin, navad, značilnost itd. je obenem potrebno za njihovo ohranjanje, kot je izpolnjujoče samo po sebi. (To je morda poseben del prve in druge točke, toda ko sem zapisal, da bom podal pet razlogov, sem si predvsem zastavil nek cilj …)

Kot lahko opazite, pri večini razlogov, ki sem jih podal, ni nujno, da bi morali imeli biološke otroke in ne posvojenih. Res je težje podati razloge, zakaj bi se moral nekdo reproducirati, tudi če meni, da ima vzgoja otrok vrednost. Glede tega vprašanja lahko morda prebrskate še po drugih razpravah v kategoriji »Otroci«.

Upam, da je bilo to kaj v pomoč.

16. avgust 2012

Eddy Nahmias uči na oddelku za filozofijo in nevroznanstvenem inštitutu na državni univerzi Georgia v Atlanti.

Kategorija: Otroci

Prevedla Tadeja Tement