24. 2. 2014 Kotiček

Vprašaj filozofa!

Vi sprašujete, filozofi odgovarjajo

Zofijini smo pripravili projekt »Vprašaj filozofa!«, s katerim želimo filozofijo približati splošni javnosti. Na eni strani se vsakdo v svojem življenju sooča s filozofskimi vprašanji, toda na drugi strani imamo zelo redki priložnost temeljito spoznati filozofijo, ki se običajno poučuje samo na ravni univerze (zakaj je temu tako? Dobrega razloga za to ni, je pa veliko slabih).

»Vsi smo filozofi, vsi imamo določene vrednote in določene predstave o svetu. Torej vsi na nek način nagovarjamo večna filozofska vprašanja, četudi si tega nočemo priznati. Vsi razmišljamo. Tako ali drugače. Eni se tega zavedamo bolj, drugi spet manj. Dve vprašanji pri tem procesu izstopata in si jih skoraj zagotovo, tudi povsem zavestno, vsak kdaj zastavi: »kako naj delujem« in »kaj obstaja«, tretje vprašanje se postavi takoj ko ozavestimo katero od prvih dveh, namreč, »kako sploh kaj vem«.«

Na spletu je pretežno v tujih jezikih najti kar nekaj spletnih strani, ki se na ta način trudijo filozofijo približati splošni javnosti. Tovrstni strani sta recimo »Ask a philosopher« in »Ask Philosophers«. V slovenskem jeziku podobnih strani zaenkrat še nismo zasledili, zato bomo s tem poskusili v okviru spletne strani zofijini.net. Za začetek bomo kombinirali vprašanja in odgovore iz že obstoječih strani, hkrati pa vam ponudili tudi možnost, da nam na našem elektronskem naslovu zastavite kakšno vprašanje, ki ga morda še niste uspeli najti drugje. Vprašanja, za katera menite, da so kakorkoli povezana s filozofijo, nam zastavite tako, da jih s pripisom za rubriko »Vprašaj filozofa!«, pošljete na elektronski naslov zofijini@gmail.com. Potrudili se bomo, da bomo na vprašanja ustrezno odgovorili ali pa vam bomo kako drugače pomagali poiskati odgovor. Vaša vprašanja in naše odgovore bomo nato objavili na naši spletni strani pod rubriko Kotiček (arhiv vprašanj in odgovorov boste našli, če boste sledili tagu http://zofijini.net/tag/vprasaj-filozofa/).

Vprašaj filozofa!