2. 1. 2015 Kotiček

»Vse je remiks« – Remiks Inc.

Drugi del: Remiks Inc.

Transkript:

Mogoče zato, ker so filmi tako dragi. Mogoče zato, ker so stripi, TV oddaje, video igre, knjige in podobno tako bogati viri materiala. Ali mogoče zato, ker imajo gledalci radi to, kar že poznajo. Kakršenkoli je že razlog, večina najbolj gledanih filmov sloni na obstoječem materialu.

Od desetih najbolj dobičkonosnih filmov v zadnjih desetih letih, jih je 74 od 100 nadaljevanj, ali predelav predhodnih filmov, ali priredb stripov, video iger, knjig in tako dalje. Preoblikovanje starega v novo je največji talent Hollywooda.

V tem trenutku imamo tri nadaljevanja filma prirejenega na osnovi atrakcije tematskega parka.

Imamo glasbeni film, ki temelji na muziklu, ki temelji na filmu.

Imamo dve nadaljevanji filma, ki je bil prirejen na osnovi animirane TV oddaje, ki temelji na seriji igrač.

Imamo film, ki temelji na dveh knjigah, ena od njiju temelji na blogu, ki je bil inspiriran z drugo knjigo, ki je bila prirejena v film. Sledite?

Imamo 11 “Star Trek” filmov, 12 “Friday the 13” in 23 “James Bondov”.

Imamo zgodbe, ki so bile od začetkov kinematografije večkrat povedane, spremenjene, referirane in subvertirane. Videli smo vampirje, ki so se od odvratnih pošasti spremenili v vlomilce spalnic, zabavljače in od privlačnih v še bolj privlačne.

Redkih dobičkonosnih filmov, ki niso nadaljevanja, predelave ali priredbe, beseda “izvirni” ne bi dobro opisala. To so žanrski filmi in se držijo precej običajnih vzorcev. Žanri se delijo na podžanre s svojimi še bolj specifičnimi konvencijami. V kategoriji grozljivke imamo podžanre kot so »slasher«, »zombi«, »pošasti« in seveda »mučenje«. Vsi vsebujejo običajne elemente: so prilagojeni, spremenjeni in subvertirani.

Kot primer uporabimo največji film dekade. To ni nadaljevanje, predelava ali priredba, ampak je žanrski film, znanstveno fantastičen film in še bolj povedno, je član podžanra, ob katerem se zaradi umorov, ropanja in uničevanja zagrešenega v njihovem imenu, sočutni beli ljudje počutijo slabo.

Temu podžanru pravim “oprostite za kolonializem”. Govorim o filmih kot so “Dances with Wolves”, “The Last Samurai”, “The Last of the Mohicans”, “Dune”, “Lawrence of Arabia”, “A Man Called Horse” in celo “Ferngully” ter “Pocahontas”.

Filmi so narejeni na osnovi drugih, kot tudi na knjigah, TV oddajah, resničnih dogodkih, igrah in drugem. To velja za vse od najnižjih žanrskih filmov, vse do nagrajevanih neodvisnih filmov.

In velja tudi za množično vplivne uspešnice, na takšne filme, ki preoblikujejo popularno kulturo. Kar nas pripelje do…

Celo danes “Star Wars” ostaja delo impresivne domišljije, a je veliko njegovih posameznih elementov prepoznanih kot sample v remiksu.

Osnova za “Stars Wars” prihaja od Josepha Campbella. Strukture mita je populariziral v svoji knjigi “The Hero With a Thousand Faces”. “Star Wars” sledi skici mono-mita, ki je sestavljen iz faz kot so “poziv k pustolovščini”, “nadnaravna pomoč”, “želodec kita”, “pot preizkušenj”, “srečanje z boginjo” in še veliko drugih.

Veliki vpliv je imel tudi serijal “Flash Gordon” iz tridesetih let prejšnjega stoletja in japonski režiser Akira Kurosawa.

“Star Wars” deluje kot nadgradnja “Flash Gordona”, vse do mehkih montažnih prelivov in oblikovanja uvodne špice.

Od Kurosowa dobimo mojstre duhovnih borilnih veščin, prepirljive pomočnike, še več prelivov, skrivanje pod podom in hvalisavega kolega, ki mu odsečejo roko.

Vojni filmi in vesterni so bili prav tako pomemben vir za “Star Wars”. Scena, v kateri Luke odkrije umorjeno družino, spominja na sceno iz filma “The Searchers”. In scena, v kateri Han Solo ustreli Greeda, spominja na sceno iz filma “The Good The Bad And The Ugly”. Zračni napadi v filmih “The Damnbusters”, “633 Squadron” in “Bridges at Toko-Ri” so zelo podobni napadu na “Zvezdo smrti”. V veliko primerov so obstoječi posnetki služili kot osnova za posebne učinke.

Veliko je tudi drugih elementov iz različnih filmov. Imamo pločevinastega junaka, podobnega pločevinasti junakinji v filmu “Metropolis”. Nekaj posnetkov je navdahnil film “2001”. Ugrabitev dekleta je iz filma “7th Voyage Of Sinbad”. Holografska projekcija je podobna tisti v filmu “Forbidden Planet”. Shod spominja na tistega iz “Triumph Of The Will”. Prikupni majhni roboti so podobni tistim iz filma “Silent Running”.

George Lucas je zbral material, ga združil in spremenil. Brez predhodnih filmov ne bi moglo biti filma “Star Wars”. Ustvarjanje zahteva vpliv. Vse kar naredimo je remiks obstoječih stvaritev, naših življenj in življenj drugih.

Kot je nekoč dejal Isaac Newton, “stojimo na ramenih velikanov”, kar je delal tudi sam, ko je ta izrek priredil od Bernarda de Chartresa.

V tretjem delu bomo naprej raziskovali to idejo in poskušali določiti nejasno mejo med originalom in ne-originalom.

Še nekaj…

George Lucas je bil v svoji dobi ustvarjalec, ki si je največ izposojal, ta naziv pa je od takrat prešel na… Quentina Tarantina.

Doktorat iz remiksa je Quentin Tarantino naredil s filmom “Kill Bill”, ki je verjetno najbližje, kar je Hollywood prišel “mashupu”. Nabit z elementi iz številnih filmov, “Kill Bill” dviguje filmsko samplanje na novo raven ponarejanja.

Scena z medicinsko sestro morilko je praktično v celoti kombinirana iz elementov obstoječih filmov. Osnovna akcija je ista kot v sceni iz filma “Black Sunday”, kjer ženska oblečena kot medicinska sestra poskuša umoriti pacienta z vbrizgom rdeče tekočine. Obliž na očesu Darryl Hannah je namig na glavni lik filma “The Call Her One Eye”. Melodija, ki si jo žvižga pa je iz trilerja “Twisted Nerve”, iz leta 1968. Učinek razdeljenega zaslona je oblikovan na tehniki, ki jo je uporabljal Brian De Palma v celi vrsti filmov, vključno z “Carrie”.

Za več informacij o filmu “Kill Bill” preverite:

Spremljajte projekt na Twitteru:
https://twitter.com/remixeverything

Vse vire in reference najdete na:
http://everythingisaremix.info

Serija v celoti:
http://everythingisaremix.info/watch-the-series/

Oseba stran avtorja Kirbya Fergusona:
http://www.kirbyferguson.com/

Podnapis (opensubtitles.org)

Kirby Ferguson je newyorški filmar in spletna senzacija, ki je svoj pohod po različnih video kanalih začel z zanimivimi kratkimi avtorskimi izobraževalnimi video prispevki, ter se dokončno uveljavil s serijo kratki filmov o kreativnosti z naslovom »Everything is a Remix«, v katerih raziskuje in razkriva svet, v katerem je vse remiks.