28. 2. 2005 Pogovor, Predavanje

Kako so močno dihali

Avtor:

Komentarji in kronologija k primeru Petek

Kratki spremni pogovor z avtorjem in s predsednikom društva Zofijini ljubimci, dr. Borisom Vezjakom:

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predstavitev in pogovor ob knjigi dr. Borisa Vezjaka z naslovom »Kako so močno dihali. Komentarji in kronologija k primeru Petek«, ki se bo odvijal v ponedeljek, 28. februarja 2005, s pričetkom ob 12.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. Nastopila bosta avtor knjige in Miro Petek, žrtev poskusa umora. Pogovor bo uvedel Dušan Hedl, direktor založbe Subkulturni azil.

Bivši Večerov novinar Miro Petek je bil zaradi svojega raziskovalnega dela dne 28. februarja 2001 na pragu svoje hiše brutalno pretepen. Tožilstvo je ocenilo, da gre za poskus umora. Šlo je za nezaslišano dejanje s pomembnimi posledicami za delo novinarjev, njihovo avtonomijo, za pomen raziskovalnega dela in s številnimi drugimi implikacijami, ki je razburkalo slovensko in mednarodno javnost. Damoklov meč avtocenzure še vedno lebdi nad glavami novinarjev, saj primer niti zdaleč ni rešen, četudi mineva četrto leto. Kvečjemu odpira nove probleme.

V časopisu »Večer« in drugod je Boris Vezjak v zadnjih letih objavil okoli 25 kritičnih prispevkov o tem primeru, ki so zbrani izšli pri mariborski založbi »Subkulturni azil«. Knjiga vsebuje predgovor avtorja in spremno besedilo Mira Petka, komentarje, kronologije in druge sestavne dele, ki pomembno orisujejo predvsem potek dogajanj do prvih aretacij, zaplete in sojenje. Poseben poudarek je namenjen kritični analizi dela pravosodnih organov, ki so deklarirano ves čas močno dihali za ovratnik storilcem. Omenjena knjiga je prvo tovrstno delo v slovenskem prostoru in prva knjiga sploh, ki je spregovorila o tem medijsko tako navzočem primeru. Avtor in Miro Petek se bosta ob predstavitvi knjige dotaknila nekaterih dilem, obravnavanih v knjigi.