9. 11. 2009 Okrogla miza

Kaj če so mediji največja grožnja svobodi medijev?

Regionalni pogled v poklon Feral Tribuneu

Ljubljana, Cankarjev dom (Klub Lili Novy), ponedeljek, 9. november 2009 ob 18. uri

Prenehanje delovanja tednika Feral Tribune junija 2008, po 15 letih izhajanja, je spodbudilo Mediacentar Sarajevo in Mirovni inštitut v Ljubljani, da prispevajo, da to dejanje ne ostane brez premisleka o vrednosti in pomenu kritičnega in neodvisnega novinarstva, ter brez razprave o tem, kaj ugasnitev takšnega medija pove o družbi, medijskem sistemu in novinarski skupnosti na Hrvaškem in v celi regiji.

Naša namera je hkrati, da prispevamo, da dediščina Ferala ne ostane nedostopna javnosti in prihodnjim generacijam.

Zato bomo do konca leta 2009 s pomočjo sredstev medijskega programa Zavoda za odprto družbo (Open Society Institute) izdelali digitalnih arhiv vseh številk Feral Tribunea, ter hkrati na tribunah v Sarajevu, Ljubljani, Beogradu in Zagrebu spodbudi razpravo in premislek o sedanjem položaju novinarjev in medijev v regiji, ter o tem, kateri dejavniki v sedanjih pogojih prispevajo ali bi lahko prispevali, da kritično in neodvisno novinarstvo preživi in ima vpliv v družbi. Viktor Ivančić se je na tribuni v Sarajevu 28. septembra 2009 spraševal, kaj če so, glede na sprijaznjenost z obstoječim poslovnim modelom in ujetostjo v obstoječi ekonomski in družbeni sistem, ravno mediji največja grožnja uveljavljanja svobode medijev. To iztočnico smo potem dali tudi v naslov ljubljanske tribune.

Vabimo vas, da se udeležite tribune v Ljubljani, na kateri želimo, da ustanovitelji in člani uredništva Feral Tribunea ter novinarji in uredniki iz Slovenije in regije spregovorijo o tem, kaj dela novinarstvo za svobodno in kritično, kaj ga onemogoča in kakšne so mu perspektive.

Sodelovanje na tribuni so potrdili:

Viktor Ivančić, ustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik Feral Tribunea
Predrag Lucić, ustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik Feral Tribunea
Heni Erceg, nekdanja glavna urednica Feral Tribunea
Robert Botteri, nekdanji odgovorni urednik, sedaj kreativni urednik Mladine
Lenart J. Kučić, novinar Dela in član uredništva Medijske preže in
Svetlana Lukić, so-urednica oddaje Peščanik na Radiu B92.

Tribino bo povezovala Brankica Petković z Mirovnega inštituta.

Na tribuni bomo kratko predstavili dosedanji del digitalizacije Feralovega arhiva.