3. 11. 2005 Filmsko, Predavanje

Reference na zgodovino in izmišljijo v dokumentarnem in igranem filmu

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, v soorganizaciji z Društvom za razvoj filmske kulture prirejajo in vabijo na predavanje dr. Igorja Koršiča z naslovom »Reference na zgodovino in izmišljijo v dokumentarnem in igranem filmu«, ki se bo odvijalo v četrtek, 3. novembra 2005, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. Dogodek je del sklopa festivala dokumentarnega filma Dokma.

V predavanju bo predstavljena naratološka analiza fiktivnih in zgodovinskih sestavin pripovedi. Izpostavljeni bodo “plot”, zgodba, vrste struktur pripovedi in ravni pomenjanja v pripovedi. Kot primer bo predavatelj pokazal nekaj odlomkov iz filmov Dušana Makavejeva »WR Misterij organizma« in »Zmagoslavje volje« Leni Riefenstahl.

Izredni profesor dr. Igor Koršič je predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na AGRFT v Ljubljani. Je gostujoči predavatelj na vrsti tujih filmskih šol in predstavnik Slovenije v Eurimagesu. Vodi mednarodni raziskovalni projekt, v katerem proučuje odnos med teorijo in ustvarjalno prakso na filmskih šolah. Sodeluje v vodstvenih organih vrste evropskih programov za razvoj filmskih projektov in za usposabljanje filmskih avtorjev.

In še za glasbene sladokusce: v predavanje nas bo z zvokom gonga popeljala Lučka Šantl.