25. 2. 2014 Kotiček

Ali odgovori na vprašanja vedno zahtevajo filozofski odgovor

Avtor:

Vprašaj filozofa! – vi sprašujete, filozofi odgovarjajo

Vprašanje:

Ali so filozofi mnenja, da odgovori na vprašanja vedno zahtevajo filozofski odgovor, ali menijo, da ni potrebe po tovrstni hierarhiji? Na primer, ali filozofi menijo, da bi morali imeti več besede kot politiki, politologi in teologi pri odgovoru na vprašanje: “ali bi morala obstajati združena Irska?”

7. januar, 2014

Odgovarja Allen Stairs:

Če bi rekli, da vsa vprašanja zahtevajo filozofski odziv (karkoli natančno to je), bi bilo to v najboljšem primeru zelo sporno filozofsko stališče. In filozof, ki bi mislil, da bi morali filozofi imeti več besede pri velikih praktičnih vprašanjih, kot kdorkoli drugi, bi zelo težko upravičil svojo pozicijo. Če vzamemo vaš primer; vprašanje, ali bi morala obstajati združena Irska, ima več delov. Nekateri od teh nedvomno kličejo po filozofski refleksiji, nekateri pa ne. (Na primer: gotovo je relevantno kaj o tem menijo ljudje na Severnem Irskem in v Republiki Irski, vendar to ni nekaj, kar bi lahko rešili s pomočjo filozofije). In celo za filozofske vidike, (ki imajo opravka s tem, kako tehtamo različne pomene) ni treba, da jih obravnavajo poklicni filozofi. Filozofi nimajo monopola nad filozofskim mišljenjem.

Seveda obstaja bolj enostaven način za spopadanje z vprašanji oblike “ali filozofi mislijo X?” Če je X nekaj kontroverznega (in pogosto tudi če ni), bo odgovor “nekateri da, nekateri pa ne.” Toda v tem primeru, da bo zadeva bolj jasna, mislim, da je odgovor “nekateri so lahko takšnega mnenja, večina pa ne, in še dobro da je tako!”

16. januar, 2014

Allen Stairs uči filozofijo na Univerzi Maryland. Ukvarja se z vprašanji kvantne mehanike, redno pa poučuje filozofijo religije.

Kategorija: filozofija