13. 7. 2021 Pogovor

Pogovor ob projekciji filma GEHENNA

Režiserka dokumentarnega filma GEHENNA Betina Habjanič se je ob projekciji njenega aktivističnega dokumentarca pogovarjala s filozofom Tomažem Grušovnikom o vizualnem pristopu do tematik prikazovanja živali kot čutečih živih bitij in odgovornosti ljudi za zaščito njihovih pravic, življenja, zdravja in dobrobiti.

V odgovor na evropsko državljansko pobudo Končajmo dobo kletk, šesto uspešno pobudo, ki jo podpira več kot milijon evropskih državljanov in državljank, je Evropska komisija 29. junija letos predstavila načrte za zakonodajni predlog, ki bi bil sprejet do konca leta 2023 in bi prepovedoval kletke za številne rejne živali.

Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov (Animal Enterprise Transparency Project – AETP) deluje v okviru mednarodnega projekta transparentosti živalskih obratov, ki razkriva problematične prakse in odpira vprašanja zavedanja in odgovornosti človeka za dobrobit živali.

Betina Habjanič aka AX AX kot multidisciplinarna artivistka deluje na različnih področjih in jih povezuje v konceptualno zasnovan način življenja oziroma ustvarjanja za pravice živali. Povedano drugače: skozi delovanje živi umetnost in skozi umetnost živi delovanje.

Dr. Tomaž Grušovnik (Pedagoška fakulteta, Univerza na Primorskem) se v svoji znanstveni študiji Hotena nevednost posveča raziskovanju pojma, ki pokriva številne različne spoznavne situacije oziroma pojave in je postal čedalje bolj uveljavljen predvsem v okoljski etiki in tudi etiki živali.