12. 7. 2021  Maribor

Dokudoc dokumentarna obzorja – Pravice za čuteče: GEHENNA

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Filmska projekcija s pogovorom, posvečena živalim, v sklopu cikla filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja.

AGD GustafMitra in Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 12. 7. 2021, ob 19. uri, vabijo v Dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na filmsko projekcijo s pogovorom pred filmoma MESE6I režiserke Eline Helena Shellekens in GEHENNA režiserke Betine Habjanič. Dogodek predstavlja drugi večer v ciklu filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, ki bo ob tej priložnosti posvečen živalim kot čutečim živim bitjem in odgovornosti ljudi za zaščito njihovih pravic, življenja, zdravja in dobrobiti, kot jo opredeljuje tudi zakonodaja. Kot gosti so vabljeni člani društva AETP in Tomaž Grušovnik. Pogovor bo povezovala Betina Habjanič.

Program:

  • ob 19. uri VEGANSKA VEČERJA
  • ob 20. uri PROJEKCIJA MESE6I

projekcija kratkega dokumentarnega filma MESE6I (M6NTHS, Nizozemska, 2018, 12 min, angleščina s slovenskimi podnapisi), režija Eline Helena Schellekens

Večkrat nagrajeni kratki dokumentarni film MESE6I predstavlja pogled na rejno žival, ki živi v ujetništvu. Žival z nami deli zmožnost sanjanja, kot mi je tudi inteligentna, radovedna, družabna in občutljiva, v njej lahko brez težav in jasno prepoznamo dušo. Žival, ki na prostosti preživi tudi do deset let, v naši oskrbi največkrat čaka do šest mesecev življenja.

Vizualno prefinjeni film vam bo brez posebnih učinkov, nasnetega komentarja ali pripovedovalca spremenil pogled na svinje. V njem pravzaprav svinja povabi občinstvo pogledati svet skozi njene oči.

Napovednik filma:

  • ob 20.30

projekcija dokumentarnega filma GEHENNA (Slovenija, 2021, 34 min), režija Betina Habjanič, svetovna premiera

Dokumentarni film GEHENNA skozi avtorski pristop podaja vpogled v lokalno prašičjerejo. Potem, ko so aktivisti društva AETP nedavno objavili posnetke o grozljivih razmerah na farmi v Ljutomeru, se je umetnica Betina Habjanič aka AX AX, ki v svojih delih problematizira človekov odnos do živali, odločila gradivo predelati v umetniški dokumentarni film, ki bo prvič javno predstavljen občinstvu.

GEHENNA je experimentalni hibrid med dokumentarnim in umetniškim medijem. Dokument podaja skozi vizualno-avditivne strategije umetniškega stimulusa psihološke opojnosti ambienta, ki ga ustvarja bližina smrti. Visceralnost obsojenih teles, srh in gnus evokacije živali kot stroja rojevanja za potrebe po ubijanju, ustvarijo emotivni tranzit avtoričine intimne prikazni ”Pekla na Zemlji”.

Napovednik AETP filma:

  • ob 21. uri POGOVOR

pogovor Betine Habjanič s člani društva AETP in Tomažem Grušovnikom, ki ga lahko spremljate v živo ali na povezavi

https://sl-si.facebook.com/DvoranaGustafPekarna

V odgovor na evropsko državljansko pobudo Končajmo dobo kletk, šesto uspešno pobudo, ki jo podpira več kot milijon evropskih državljanov in državljank, je Evropska komisija 29. junija letos predstavila načrte za zakonodajni predlog, ki bi bil sprejet do konca leta 2023 in bi prepovedoval kletke za številne rejne živali.

Društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov (Animal Enterprise Transparency Project – AETP) deluje v okviru mednarodnega projekta transparentosti živalskih obratov, ki razkriva problematične prakse in odpira vprašanja zavedanja in odgovornosti človeka za dobrobit živali.

Betina Habjanič aka AX AX kot multidisciplinarna artivistka deluje na različnih področjih in jih povezuje v konceptualno zasnovan način življenja oziroma ustvarjanja za pravice živali. Povedano drugače: skozi delovanje živi umetnost in skozi umetnost živi delovanje.

Dr. Tomaž Grušovnik (Pedagoška fakulteta, Univerza na Primorskem) se v svoji znanstveni študiji Hotena nevednost posveča raziskovanju pojma, ki pokriva številne različne spoznavne situacije oziroma pojave in je postal čedalje bolj uveljavljen predvsem v okoljski etiki in tudi etiki živali.

AGD Gustaf, Mitra in Zofijini ljubimci z zainteresiranimi organizacijami vnovič predstavljajo cikel filmskih projekcij s pogovori Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v poletnih dveh mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira slovenska in tuja dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj razpravljamo.

Cikel Dokudoc dokumentarna obzorja (poletje 2021) – vsak ponedeljek ob 19. uri, Dvorana Gustaf:

0. Rasizem za nikogar (24. 5. 2021 – spletni dogodek)
1. Empatija za čuteče (12. 7. 2021)
2. Okolje za čuječe (19. 7. 2021)
3. Stanovanja za domoljubne (26. 7. 2021)
4. Pravice za vse (2. 8. 2021)
5. Družba brez potrošništva (9. 8. 2021)
6. Glasba za razmišljujoče (16. 8. 2021)
7. Filozofija za otroke (23. 8. 2021)
8. Protesti za aktivne (30. 8. 2021)
9. Dejstva za resnicoljubne (6. 9. 2021)
10. Rasizem za nikogar (13. 9. 2021)

Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc: od 13. do 19. septembra 2021 v Lutkovnem gledališču Maribor in na spletu.

Napotila:
http://www.dokudoc.si
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.elinehelena.com
https://www.facebook.com/betina.bordo
https://vimeo.com/axax
https://www.vecer.com/slovenija/-10246537
https://www.rtvslo.si/okolje/na-upravi-za-varno-hrano-in-veterinarstvo-dvomijo-o-verodostojnosti-vseh-posnetkov/586352
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_21_3297
https://www.zrs-kp.si/index.php/product/grusovnik-etika-zivali/
https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-radio/174455113