29. 6. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 29.6.2005

Avizo

Pozdravljeni!

V sklopu filmozofskih večerov, ki jih Zofijini v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture pripravljamo na Štuku, smo si na zadnjem tovrstnem »eventu« to sezono ogledali Trierjev film Dogville. Kot je značilno za filmozofske večere, smo film začinili z predavanjem.

Dogville je morda eden najbolj nenavadnih, samosvojih, morda celo vizionarskih filmov zadnjih nekaj let. Pripoved postavljena v trideseta leta prejšnjega stoletja ameriške zgodovine lahko označimo kot univerzalno pripoved o človeškem žrtvovanju in egoizmu.

Po mnenju predavatelja Tomaža Herge, podiplomskega študenta filozofije iz Ljubljane, je filmska pripoved v Dogvillu zelo didaktična “uprizoritev” konceptov, ki jih Alain Badiou razvija v svoji znameniti knjigi »Sveti Pavel«. Njegova teza je, da ima Grace v Dogvillu status dogodka, kar med drugim tudi pomeni, da Dogvill ni film o maščevanju ponižanega človeka, mnogo bolj je film o človekovem dostojanstvu.

V današnji, zadnji to-sezonski oddaji Zofijinih, bomo prisluhnili zanimivejšim poudarkom iz omenjenega predavanja, pri čemer bomo poudarek iskali predvsem v navezavi na filozofijo francoskega filozofa Alaina Badioua in njegovo razvpito knjigo »Sveti Pavel – utemeljitev univerzalnosti«.

Alain Badiou se je rodil leta 1937 v mestu Rabat v Maroku. V petdesetih je študiral na znameniti Ecole Normale Supérieure. Med leti 69 in 99 je predaval na pariški univerzi Vincennes-Saint Denis, dokler se ni vrnil na svojo matično šolo ENS, na oddelek za filozofijo, kjer predava še danes. Še naprej uspešno predava tudi na popularnih seminarjih mednarodnega filozofskega kolegija. Teme, ki se jih loteva se gibljejo na osi od velikih antifilozofov – sv. Pavel, Nietzsche, Wittgenstein, Lacan… do velikih konceptualnih inovacij 20. stoletja. Velik del njegovega življenja je bil zaznamovan z študentskim gibanjem leta 1968 v Parizu. Dolgo časa je bil tudi med vodilnimi v zvezi komunistov in leninistov Francije. Je avtor številnih uspešnih novel in iger kot tudi številnih filozofskih del. Čeprav učeni matematik, je Badiou danes eden najbolj originalnih francoskih filozofov na katerega so znatno vplivala dela Platona, Hegla, Lacana in Deleuzea. Med pomembnejša dela sodijo Manifest za filozofijo, Etika – esej o razumevanju zla in seveda že omenjeni Sveti Pavel – utemeljitev univerzalnosti.

Sv. Pavel je po drugi strani največji misijonar krščanstva in prvi teolog Cerkve. Rodil se je judovskim staršem na področju današnje Turčije. Že zgodaj se je zanimal za grško retoriko in pravo. Pavel postane kristjan po viziji Kristusa med potjo iz Jeruzalema. Po tem dogodku o tem spreobrnjenju govori kot o klicu Boga. Po virih, ki jih poznamo iz del apostolov, je Pavel v času širjenja krščanske vere opravil tri zelo pomembna misijonarska popotovanja. Prav tako je znano, da je bil Pavel aretiran v Jeruzalemu po nemirih, ki so jih povzročili njegovi židovski nasprotniki. Končno je bil prepeljan v Rim, kjer je umrl mučeniške smrti. Od četrtega stoletja naprej je sv. Pavlu posvečen 22. februar. Njegov vpliv je zaznaven skozi vso zgodovino krščanstva, posebej pa sta se njegovemu učenju posvečala Sv. Avguštin v 5. stoletju in Martin Luther v 16. stoletju. Tudi v današnjem času zanimanje za delo sv. Pavla v krščanski teologiji ostaja nespremenjeno.

Želimo vam prijetno poslušanje!

GLASBA: Jamiroquai – Seven Days in Sunny June

predavanje

GLASBA: Roisin Murphy – Night of The Dancing Flame

predavanje

GLASBA: Gorillaz – Dirty Harry

predavanje

GLASBA: The White Stripes – Little Ghost

predavanje

GLASBA: Johnny Cash – Ballad of a Teenage Queen

predavanje

GLASBA: Nick Cave And The Bad Seeds – The Ballad of Robert Moore and Batty Coltrain

predavanje

GLASBA: Amadou et Mariam – La realite

S to oddajo Zofijini zaključujemo aktualno sezono. Zahvaljujemo se vam za vso pozornost, ki ste nam jo namenili, z jesenjo pa vas ponovno vabimo, da nam prisluhnite. Čez poletje vam ekipa Zofijinih želi, da kljub ležernosti ostanete v dobri intelektualni in kritični kondiciji, pri čemer vam bomo lahko Zofijini tudi skozi poletje, sploh če boste od časa do časa pogledali na našo domačo stran www.zofijini.net, dober smerokaz. Srečno!!