7. 12. 2002 Zofija v medijih

Odprto pismo županu dr. Štefanu Čelanu

Avtor:

Pismo, poslano tedniku Tednik dne 8.12.2002

Kot novopečeni Ptujčan, ki lahko že dve leti pobližje spremlja dogajanja v mestu in občini, sem z ogromno mero skepse sprejel zatrjevanja sedanjega župana, g. Miroslava Lucija, da še vedno okleva glede tega, ali bo na jesenskih volitvah šel v kandidaturo. Nato sem v časopisju ugotovil, da se je glede tega dokončno odločil, njegovo oklevanje pa je bilo zelo verjetno le plehka strateška poteza v igri z nasprotniki.

Ne vem, dr. Štefan Čelan, kakšen župan je bil po vašem mnenju g. Luci. Po mojem je bil takšen, da si ga v nobenem primeru ne bi želel! Namreč če je le pol tega res, kar sem lahko o njem prebiral v medijih in česar nikjer ni demantiral, si slabše izbire za mesto ob Dravi, ki je socialno in ekonomsko skrahirano, prometno maksimalno kaotično, gospodarsko razvojno brez ciljev, vandalsko uničeno, arhitekturno zafušano, sploh ne bi mogel zamisliti. Celo več: ne pomnim primera slovenskega župana, ki bi ga mediji tako zelo vlekli po zobeh. Še manj, da bi jim to ta brez reakcij popolnoma dovolil. In česar sklepam, da so kritike upravičene. Zgolj tisti, ki redno prebirajo Delo, so lahko v komentarjih njihovega dopisnika Franca Milošiča praktično tedensko prebirali vedno nove neslane stupidnosti, ki si jih je g. Luci privoščil.

Ves čas sem se spraševal, s kakšno moralno dediščino lahko navedeni kandidat za župana sploh vstopa v novo kandidaturo? Se mu ne zdi, da je svoje delo, na očeh celotne javnosti, že opravil in da ga dovolj kompromitira, pač tako zelo, ko bi vsak drug kandidat z nekaj iskrenosti niti ne upal pomišljati, da se znova pojavi pred svojimi občani? Ali znova preprosto računa na nevednost, bebavost tistih, ki časopisov ne berejo in so zato nepoučeni o njegovih “dosežkih”? O tem vam govorim, dr. Štefan Čelan, zato, ker bi želel, da bi se iz zgodbe županovanja dr. Lucija vsi skupaj kaj naučili!

Naj navedem le nekaj “cvetk” iz njegovega polpreteklega županovanja (spisek bo zagotovo nemeritoren, kakršno je moje kratko izkustvo): g. Luci je želel na vse kriplje ptujske smeti izvažati na mejo z mariborsko občino in z njimi poseliti okolje gradu Vurberk. V zameno je, tako novinar Franc Milošič, Grajenčanom obljubil novo osnovno šolo, da le ne bi preveč nasprotovali. Ker se mu račun brez krčmarja ni izšel, se je v predvolilnih bojih lahko trkal po prsih z novo šolo (čeprav jo je z izsiljevanjem celo hotel “ukiniti”, ko mu s kupčijo ni uspelo), medtem ko z odlagališčem zamuja za nekaj let, davek za to pa je lepo zapisan na naših položnicah.

G. Luciju novinarji niso očitali le, da je podoben petelinu na kupu gnoja (kot v zgornjem primeru po opisa novinarja Milošiča), kar ga dela ponosnega, temveč tudi nepotizem. V reprezentativno mestno hišo je namreč naselil kar Mobitelovo podružnico, da je le lahko tam zaposlil svojega sina. V zameno je iracionalno hitel razlagati, da bi raje videl, če bi njegov sin nadaljeval študij. Mi tudi – ker potem ne bi bilo prostora za tako očitno protežiranje svojih bližnjih! Zato vas, dr. Čelan, sprašujem, kakšno je vaše stališče do nepotizma?

S prometnimi potmi okoli Ptuja, še zlasti pa skozi njega, so križi. Avtocestni jih ne bodo rešili. Načrtovana obvoznica, ki bi prometni kaos nekoliko omilila, je seveda v slepi ulici. Zakaj, Ptujčani ne vemo. G. Luci je vselej našel kakšen priročen izgovor, iz katerega bi se hitro dalo sklepati, da za nič ni kriv in da ima zavezane roke. Tako kot jih je menda imel menda zavezane ob splošnem parkirnem neredu v mestu, ko mestna redarska služba in policija, za kateri moraš imeti presneto srečo, da ju kje srečaš, sploh ne opravljata svojega dela. Parkiranje na pločniku, na cesti, splošno oviranje prometa je dnevna stalnica vseh pomembnejših ulic, omenimo le Prešernovo in Trstenjakovo. Miklošičeva je skupaj z drugimi uličicami iz čistega centra postala pista za hitrostno dirkanje. Da ne govorimo o cesti Vurberk-Grajena-Ptuj, ki včasih učinkuje kot cesta, na katero so spustili hordo podivjanih psov. Kaj boste, dr. Čelan, naredili s prometnim kaosom na Ptuju?

Nadalje: da je z agresivno mladostno mentaliteto križ, vemo že dolgo. Najbolj lastniki lokalov in prebivalci iz centra, ki so priča vandalskim izpadom, izbitim oknom in izložbam, prevrnjenim betonskim koritom, izruvanim prometnim znakom in podobno. Prejšnji župan je te težave reševal po svoje: pred kakšnim obiskom tuje ocenjevalne delegacije, ki si je prišla ogledati turistični Ptuj, da bi mu podelila oceno, je na hitro prepleskal kakšno pročelje in naredil nekaj asfaltnih zaplat v luknje najbolj obdelanih ptujskih ulic, prevrnjena korita na hitro postavil na noge, vanje pa posadil nekaj grmičkov. Edina panoga, izgradnja Potemkinove vasi namreč, v kateri je bil vsaj malenkostno uspešen!

V socialno obubožanem okolju, kar Ptuj je in še bolj postaja, je seveda treba imeti status. Zanj je g. Luci dobro poskrbel: po izteku poslanskega mandata se zato raje ni vrnil na službeno mesto zdravnika, ki bi ga lahko zasedel v ambulanti, ampak se je celo leto pretvarjal, kako ne more najti službe, da bi lahko prejemal poslansko plačo. Očitek, ki smo ga v medijih neštetokrat prebirali, on pa se je na vse le požvižgal! Zdaj je, naslednji dan po porazu na volitvah, že nemudoma v svoji zdravniški halji! Kakšno stališče do tega ste, dr. Čelan, zavzeli vi?

Verjetno se tudi vi spomnite afere s skritimi naročniki in plačniki javnomnenjske raziskave, ki naj bi izmerila politično klimo volivcev kakšnega dobrega pol leta nazaj! G. Luci in občina menda s tem baje nista imeli nič, SDS, ki je g. Lucija promovirala (mimogrede, to je tista stranka, ki se tako zelo bori proti privilegijem in visokim plačam), menda tudi ne. So si jo po vašem mnenju, dr. Čelan, omislile branjevke na ptujski tržnici, da bi izmerile politično prepričanje svojih kupcev? Še slepa kura iz Perutnine Ptuj bi verjetno uganila, kdo in s kakšnimi nameni se je raziskava dogodila!

In ko smo že pri kurah: kdaj bo končno kateri od ptujskih županov povabljenim gostom, še posebej pa turistom, ki obiščejo Ptuj, začel deliti brezplačne ščipalke za nos, ki bi vsaj nekoliko omilile njihov postanek v tem prečudovitem zgodovinskem mestu, s katerim se tako rad postavlja! Na fotografijah je tako zelo lepo, z razdraženimi nosnicami pa ob obisku nekateri pogledujejo proti občinski stavbi, drugi pa proti oddaljenim farmam piščancev in svinj, odvisno od tega, od koder ocenjujemo, da prihaja sam smrad. Mogoče se zdi v svoji neznatnosti to zgolj vprašanje vzvišenosti poslanstva naših nosov, toda vseeno me zanima, če imate kot novi župan glede tega svoje prepričanje.

Spiska na tem mestu niti nima smisla nadaljevati. Naj ga dopolnijo drugi. Epizoda z grožnjo sestre dr. Lucija Večerovi novinarki je zgolj obrobnega značaja. Kar je bistveno v tem trenutku, je ravno soočenje z negativnimi posledicami vodenja Ptuja, ki zdaj čakajo na novega župana, da se do njih opredeli in jih začne reševati. Zato je zelo bistveno, da na začetku županovanja premislimo o dediščini, ekonomski, socialni ali kakršnikoli, s katero se boste soočili vi, dr. Čelan. Upam, da niste navdušeni nad sprenevedanjem, nepotizmom, neučinkovitostjo, brezbrižnostjo, privilegiji, mastnimi plačami, obubožanim Ptujem. In prav tako upam, da boste izkoristili priložnost, da nam pojasnite svoja stališča glede zgornjih vprašanj, hkrati pa še, da nam bo vaše županovanje ostalo v lepšem spominu.