29. 6. 2011 Cenzurirano

Subvencije za električna vozila – korak v napačno smer

Država subvencionira avtomobilsko industrijo, pri tem pa zanemarja realne in že obstoječe alternative

Vlada RS naj bi že ta teden sprejela sklep o odobritvi subvencij za nakup električnih avtomobilov v Sloveniji. Tako naj bi od 1. julija naprej električni avtomobili na slovenskem trgu bili deležni posebnih subvencij.

Ker je električna mobilnost v zadnjem času postala priljubljena tema raznih gospodarskih in političnih krogov, bi radi opozorili, da se vse preveč pozablja na dejstvo, da kolesarska industrija že ima pripravljene rešitve. Subvencioniranje nakupa električnih avtomobilov je zato korak v napačni smeri. Slovenska kolesarska mreža vidi prihodnost trajnostnih transportnih sistemov v kolesih in električnih kolesih (e-kolesih) za potrebe urbane mobilnosti na kratkih razdaljah ter v javnem transportu na daljših razdaljah.

Subvencioniranje električnih avtomobilov je v direktnem nasprotju s prizadevanji mnogih strokovnjakov in organizacij po zmanjševanju potreb vožnje z avtomobili in spremembami mobilnostnih navad prebivalstva. Subvencije za avtomobilsko industrijo pomenijo še več avtomobilov na naših cestah in še večjo obremenitev za okolje in prostor. Pozdravljamo skrb vlade za ohranjanje okolja, vendar hkrati opozarjamo, da je potrebno tovrstne probleme obravnavati celostno. Vladi zato predlagamo, da namesto subvencioniranja električnih vozil poskrbi za subvencioniranje javnega potniškega prometa in spodbujanje kolesarjenja na delo. Dobrih in razvitih praks je na področju trajnostne mobilnosti dovolj, zato ne vidimo smisla v neracionalni porabi denarja za potrebe avtomobilske industrije. Pomembno se je zavedati tudi, da so električni avtomobili, za razliko od električnih koles, razvojno še vedno v fazi prototipov, njihove rešitve pa so nedodelane, za uporabnike nepraktične in cenovno nedostopne.

Opisano stališče zagovarja tudi Evropska kolesarska zveza (ECF) v Bruslju, ki združuje skoraj 60 organizacij iz več kot 40 držav.

Ljubljana, Maribor, 28.6.2011

V imenu Slovenske kolesarske mreže:

Josip Rotar,

Mariborska kolesarska mreža

Jernej Tiran,

Ljubljanska kolesarska mreža