6. 4. 2016 Zofijina bodica

RTV prispevek

Avtor:

Spoštovano občinstvo,

Bi radi nehali plačevati RTV prispevek? Seveda lahko mislimo, da je RTV Slovenija nevredna naše pozornosti in da je tistih 153 evrov na leto čisto preveč zanjo. V resnici kaj takega veliko ljudi tudi verjame. Radi tarnamo nad slabim programom RTV, slabimi voditelji in recimo njihovo pristranskostjo. Sklep je neizbežen: javni zavod bi zlahka pogrešali.

Ampak spomnimo se, takšno, spolitizirano RTV, smo sami izbrali. Zakon je spisal Janšev poslanec, Branko Grims, celo dvakrat smo šli na referendum, leta 2005 in 2010, na katerem smo se strinjali,da si takšen spolitizirani zakon želimo. In glasovali zanj. Na referendumu. Kaj bi zdaj jamrali?

Da RTV naročnine več ne plačujemo, nas poziva nek jezen politik. In to ne kdorkoli, vodja opozicije. Po tistem, ko je Janša dnevno licitiral svoje medijske prostitutke in prostitute, kot jim ljubkovalno pravi, po tistem torej, ko je dnevno napadal in žalil njene novinarje, je na seji Odbora za kulturo v parlamentu celo brezbrižno povedal, da že dve leti ni plačal naročnine. In k temu pozval še vse druge državljanke in državljane. Ne plačujte, je dejal. In politiki naj bi bili zgled državljanom?

Ravnanje šefa opozicije v državi, ki zadnje čase kaže nevarne znake popačene zaznave realnosti, je škandalozno in terja odziv. Zato sem, ne bodi len, spisal javno pismo vodstvu RTV Slovenija in ga povprašal, kako se bo odzvalo. Odgovor je bil zaničevalen in nespodoben: generalni direktor mi je na kratko napisal, češ da bodo že sami preverili, ali Janša plačuje prispevek ali ne. To je vse.

Kot vemo, je zavezanec za plačilo RTV-prispevka vsak, ki ima oz. uporablja radijski ali televizijski sprejemnik oz. katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oz. televizijskih programov. Praktično je zato plačilo vezano na to, če ste odjemalec oziroma plačnik električne energije v javnem električnem omrežju. Posebej morate dokazovati, da v gospodinjstvu nimate televizije. Pričakovali bi, da bodo kontrolorji že zdavnaj opravili svoje delo. In res, po nekaterih podatkih naj bi gospod zdaj le plačal prispevek za nazaj, z obrestmi vred.

Če politik druge poziva k temu, da ne plačujejo prispevka, je to približno tako, kot če bi državljanom svetoval, naj odmontirajo radiatorje, če nočejo plačevati ogrevanja. Ne, ne bo pomagalo.

Namesto, da bi vodstvo RTV preprečilo ali omililo negativne posledice, ki sledijo ali bodo sledile takšnemu pozivu, zaradi katerega lahko pričakujemo nove prekrške neizpolnjevanja zakonsko določene obveznosti pri tistih državljankah in državljanih, ki bodo Janši sledili, se ni zgodilo nič. Tudi mediji so čisto zatajili. Rezultat je vedno večja anarhija, ki smo ji priča: Janša je vedno bolj prepričan, da so mu ukradli volitve, da so mu Murgle nastavile Cerarja in preprečile zmago. Da mu po življenju strežejo vsi, mediji in celo Ljudmila Novak, da nam vladajo strici iz ozadja in udbomafija. Vsak novinar, ki ne tuli v njegov majhen rog, pa je takoj razglašen za umazanega plačanca.

Težko je spregledati, da je gospod vsak dan bolj osamljen, sam proti vsem. In s tem podoben Hasotu iz tistega znanega vica, ko se ta zapelje na avtocesto. Prižge radio in uživa v glasbi, a se na radiu pojavi posebno prometno obvestilo, ki pravi: Pozor, pozor! Nek voznik na cesti A1 vozi v nasprotni smeri, zato se mu izognite! Haso nato pogleda skozi okno in pravi: Ni res, ni samo eden, njih je na stotine!

Ja, marsikatera vaša osamljenost se začne na način, da zapeljete v napačno smer. In ko se že veselite, da res vidite svetlobo in luč na koncu tunela, prepozno ugotovite, da nasproti prihaja vlak. Sicer pa: ostanite še naprej živi. Pa srečno!

Kolumna je bila predstavljena v jutranjem programu televizije Net TV, »Nov dan«