23. 3. 2018 Kotiček

Kaj moralno upravičuje jezo, sovraštvo ali bes?

Vprašaj filozofa! – vi sprašujete, filozofi odgovarjajo

Vprašanje:

Kaj je v določenih situacijah tisto, kar moralno upravičuje jezo, sovraštvo ali bes (več kot da je samo opravičljivo)?

19. julij 2012

Odgovarja Oliver Leaman:

Vsekakor ni nič narobe, če smo jezni na grozne zločine. Pravzaprav je narobe, če v takšnih primerih ne bi bili jezni. Vsaka filozofija, ki svoje privržence poziva, da se odvračajo od običajnih in primernih čustev, je z njo nekaj zelo narobe.

19. julij 2012

Oliver Leaman uči na Univerzi Kentucky.

Odgovarja Bette Manter:

Jeza je normalna, toda pomembno je, da prevzamemo odgovornost za posledice svoje jeze. Jeza ali bes ne moreta nikoli upravičiti dejanj, ki drugim povzročajo škodo. Zakaj? No, ker se ne zavedamo dovolj dobro, kaj v nas sproža tako uničevalno moč, pogosto pa tudi prava tarča niso ljudje ali predmeti, na katere se odzivamo. Vzemimo na primer jezo na cesti. Nekateri ljudje trobijo in drugim kažejo sredinec – vse to iz jeze, ki je pogosto napačno usmerjena. To je preprost primer, toda pomislite kako jezo na partnerja – ki je lahko moralno upravičena – pogosto usmerimo na družinskega psa ali še huje, na otroke. V jezi/besu kot človeškem čustvu je nekaj univerzalnega in vendar, kar sproži vas, ne bo sprožilo mene. Zato se mi poraja misel, da naše moralno ogorčenje pove več o nas samih, kot o svetu in objektivnem moralnem zlu v njem. Pripravljena sem priznati izjeme, kot je bil holokavst, toda potreba po sklicevanju na naciste, je vedno znak šibkega argumenta.

Profesor Leaman ima seveda prav: človeška čustva niso pod našim prostovoljnim nadzorom in zato niso racionalna dejavnost. Filozofija nam ne more povedati kako naj čutimo! Ne pozabite, da se profesor sklicuje na čustva, ki se sprožajo ob grozljivih zločinih in s tem se popolnoma strinjam. Kljub temu pa je potrebno, kar moralni agenti naredijo s svojo jezo, kritično preučiti. Vsaka filozofija, ki nam lahko pomaga, da na stvari gledamo širše in tako jezo potisnemo na stran, recimo, ko zaradi prometa zamujam v službo – tudi če je to po krivdi drugega človeka – ni nujno napačna. V bistvu se zdi kot nekaj zares dobrega.

12. avgust 2012

Bette Manter uči filozofijo na kolidžu Curry.

Kategoriji: čustva, etika

Prevedla Karmen Florjanič