1. 1. 2015 Kotiček

»Vse je remiks« – Pesem ostane enaka

Prvi del: Pesem ostane enaka

Transkript:

Remiks: Kombinirati ali urediti obstoječi material z namenom ustvariti nekaj novega.

Termin remiks se izvirno nanaša na glasbo, uveljavil se je koncem prejšnjega stoletja s popularnostjo hip-hop glasbe, prve popularne glasbene forme, ki je vključevala vzorce obstoječih pesmi za ustvarjanje novih.

Zgodnji primeri: Skupina Sugarhill Gang vzame bas refren iz pesmi “Good Times” skupine Chic in ga uporabi v svojem hitu “Rapper’s Delight” iz 1979.

Od takrat je bila ta bas linija uporabljena še večkrat:

The Adventures of Grandmaster Flash, Grandmaster Flash
Everything’s Gonna be Alright, Father MC
It’s All Good, Will Smith
2345Meia78, Gabriel O Pensador
Around the World, Daft Punk

Danes lahko vsak remiksa kar želi – glasbo, video, fotografije, karkoli – in to v trenutku distribuira v svet.

Ne potrebujete dragih naprav, distributerjev, tudi veščin ne. Remiksanje je ljudska umetnost, to lahko počne vsak. Te tehnike – zbiranje materiala, kombiniranje in spreminjanje – so uporabljene na vseh ravneh ustvarjanja. Lahko bi celo rekli, da je vse remiks.

Da bi to pojasnili, začnimo v Angliji leta 1968. Jimmy Page rekrutira Johna Paula Jonesa, Roberta Planta in Johna Bonhama, s katerimi ustanovi skupino Led Zeppelin. Igrajo zelo glasno blues glasbo, ki bo kmalu postala znana kot…

Samo malo, začnimo raje v Parizu leta 1961.

William Burroughs v romanu “The Soft Machine”, knjigi, ki je nastala s posebno tehniko rezanja obstoječih besedil in njihovega preoblikovanja v novi material, izoblikuje frazo “heavy metal”. Tako leta 1961 William Burroughs ne izumi samo termina “heavy metal”, ki ga popularizira skupina Led Zeppelin in še nekaj drugih skupin, ampak proizvede tudi zgodnji remiks.

Nazaj na Led Zeppeline…

Do sredine 1970-tih postanejo največja koncertna rock skupina v Ameriki, čeprav jih mnogi kritiki in glasbeniki označujejo za “plagiatorje”. Primer gre tako:

Uvod in zaključek pesmi “Bring it on Home” je vzet iz pesmi Williea Dixona, ki nosi – ne po naključju – naslov “Bring it on Home”.

Pesem “The Lemon Song” del besedila dolguje pesmi “Killing Floor”, Howlina Wolfa.

Pesem “Black Mountain Side” si sposoja melodijo tradicionalnega aranžmaja pesmi “Blackwaterside”, Berta Janscha.

Pesem “Dazed and Confused” ima drugačno besedilo, a je očitno inspirirana z istoimensko pesmijo Jakea Holmesa. Holmes je proti Led Zeppelin štirideset let kasneje, leta 2010, vložil tožbo.

Najbolj znana pesem Led Zeppelinov, “Stairway to Heaven”, dolguje svoj začetek pesmi “Taurus”, skupine Spirits. Led Zeppelini so leta 1968, tri leta preden so izdali “Stairway to Heaven”, nastopali skupaj s skupino Spirit.

Led Zeppelin so očitno kopirali veliko tujega materiala, ampak to samo po sebi ni nenavadno. Samo dve zadevi razlikujejo Zeppeline od kolegov:

Prvič, ko so koristili tuji material, ga niso pripisali izvirnim umetnikom. Veliko britanskih blues skupin je snemalo “coverje”, ampak za razliko od Zeppelinov, niso trdili, da je glasba njihova.

Drugič, Zeppelini materiala niso dovolj spremenili, da bi lahko trdili, da je izviren. Že pred njimi so glasbeniki delali predelave, vendar so se trudili, da so posnemali določen zvok, ne pa konkretna besedila ali melodije. Zeppelini so kopirali brez bistvenih sprememb.

Torej ti dve zadevi:

“Coverji”: izvedbe tujega materiala,

in predelave: kopije, ki pa ostajajo v domeni legalnega, so uveljavljeni primeri legalnih remiksov.

Ti so zaslužni za skoraj vse kar danes nudi industrija zabave in tu že prehajamo na drugi del te serije..

Še nekaj:

Zaradi velikega uspeha, so Led Zeppeline kopirali tudi drugi. V 1970-ih skupine Aerosmith, Heart in Boston, potem v 1980-ih tekom eksplozije “heavy metala” in vse do dobe “semplinga”. Poslušajte remikse ritma pesmi “When the Levee Breaks”, skupine Led Zeppelin:

Rhymin’ and Stealin’, Beastie Boys
Return to Innocence, Enigma
Lyrical Gangbang, Dr. Dre
Kim, Emininem

V obrambo Led Zeppelinov, nikoli niso nikogar tožili.

Spremljajte projekt na Twitteru:
https://twitter.com/remixeverything

Vse vire in reference najdete na:
http://everythingisaremix.info

Serija v celoti:
http://everythingisaremix.info/watch-the-series/

Oseba stran avtorja Kirbya Fergusona:
http://www.kirbyferguson.com/

Podnapis (opensubtitles.org)

Kirby Ferguson je newyorški filmar in spletna senzacija, ki je svoj pohod po različnih video kanalih začel z zanimivimi kratkimi avtorskimi izobraževalnimi video prispevki, ter se dokončno uveljavil s serijo kratki filmov o kreativnosti z naslovom »Everything is a Remix«, v katerih raziskuje in razkriva svet, v katerem je vse remiks.