27. 11. 2013 Predavanje

Terorizem pri Izraelcih in Palestincih

Avtor:

Predavanje Aleša Kusteca – »Terorizem pri Izraelcih in Palestincih«, ki je potekalo v sklopu »Kulturne ambasade Palestine 2013«.

Terorizem ima zaradi namernega škodovanja in tudi ubijanja civilistov oziroma nebojujočih izrazito negativno moralno oznako. Zato v izraelsko-palestinskem konfliktu obe strani z namenom demoniziranja nasprotne strani obtožujeta druga drugo uporabe terorizma. Čeprav terorizem dejansko uporabljata obe strani, je palestinski terorizem medijsko veliko bolj odmeven od izraelskega. Do slednjega namreč prihaja v okviru tako imenovanih povračilnih napadov, zato ga je veliko težje prepoznati. Kljub temu so takšni izraelski vojaški napadi veliko bolj smrtonosni za palestinske civiliste kot palestinski napadi za izraelske civiliste. To je tudi eden izmed razlogov, da je izraelski terorizem moralno bolj sporen kot palestinski.

Aleš Kustec je nekdanji odgovorni urednik akademskega in študentskega časopisa Katedra ter popotnik, ki je obiskal zasedena palestinska ozemlja, v svojem diplomskem delu pa se je ukvarjal z (ne)moralnostjo nasilja in terorizma v izraelsko – palestinskem konfliktu.

Nekaj utrinkov:

Foto: Aleksandra