7. 1. 2009 Pogovor

Politična teorija II – globalno/lokalno II

V sredo 7.1. ob 18. uri v dvorani Gustaf/ali v Beli sobi (Zavod Pekarna)

Tema desetega srečanja Šole politične pismenosti bo delovanje nevladnih organizacij na humanitarnem področju. V ta namen bomo gostili Špelo Adam in Franjo Gros, ki sta v okviru evropske mreže nevladnih organizacij GLEN (Global Education Network of young Europeans) kot prostovoljki delovali v Indiji in Tanzaniji. Poleg podrobnejše predstavitve te mreže se bomo seznanili tudi z nekaterimi humanitarnimi organizacijami in konkretnimi izkušnjami s področja dela v teh organizacijah. Uvod v predavanji bo imel Borut Osonkar, ki nam bo na kratko predstavil področje dela nevladnih organizacij.

Gostje/predavatelji: Luka Lubi (Inštitut za etiko Maribor), Špela Adam (GLEN), Franja Gros (GLEN) in Borut Osonkar (Regionalno stičišče NVO)

GLEN je evropska mreža za učenje za razvoj oz. globalno učenje. Njen namen je prispevati k boljšemu razumevanju globalne soodvisnosti, trajnostnega razvoja in odgovorne razvojne politike. V mrežo je vključenih 12 nevladnih organizacij držav članic EU, ki mladim med 21. in 30. letom omogočajo neformalno učenje prek trimesečnega prostovoljskega dela v t. i. državah globalnega Juga.

NAMEN

GLEN se ne osredotoča le na prostovoljsko delo v državah globalnega Juga, temveč je pomemben del predvsem prenos pridobljenega znanja in ozaveščanje javnosti v Evropi o globalni soodvisnosti, globalnih problemih (okolje, pravična trgovina, klimatske spremembe, demokracija, človekove pravice, med drugim). Osebna izkušnja prostovoljcem omogoča vpogled v realnost situacije določene države, o kateri so imeli pred tem verjetno stereotipne predstave. Na ta način razvijajo kritično mišljenje, pridobivajo sposobnosti, ki jim služijo kot vodilo kako predstaviti globalne probleme širši javnosti v Evropi.

Učni material:

Prezentacija (PDF)

12438

Ob 20.15

PEKINO – FILMOZOFSKI VEČER

VISUAL RESISTANCE CINEMA – 2009

News War – What’s Happening to the News, (2007), ZDA, dokumentarni film, režija: Raney Aronson, Micah Fink; dolžina: 80′; angleščina/slovenski podnapisi.

V enem od delov obširne dokumentarne preiskave stanja današnjih medijev, se preiskovalni novinarji legendarne ameriške oddaje »Frontline« posvetijo odkrivanju izzivov, ki jih novinarjem in novinarstvu ponuja današnji čas.