22. 11. 2005 Predavanje

»Postfordistična Slovenija«

Avtor:

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje filozofa dr. Igorja Pribca z naslovom »Postfordistična Slovenija«, ki se bo odvijalo v torek, 22. novembra 2005, s pričetkom ob 19.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Geslo o sproščeni Sloveniji je nakazovalo programsko umikanje države iz vseh področij, kjer je njena navzočnost odveč. Toda geslo je le povzdignilo v programsko načelo krčenje države, ki traja že dolgo in za katerega se zdi, da je v največji meri posledica toka sprememb, nad katerim nobena posamezna država, vsekakor pa ne majhne in globalno nepomembne, nima nobene moči. Te spremembe lahko opišemo tudi kot opuščanje fordističnega kapitalizma močne socialne države in de facto uveljavljanje razmer, ko je demokratična država kapitalu vse pogosteje odveč ali celo poleno pod nogami. Na predavanju bo avtor predstavil svoj pogled na te procese v Sloveniji.

Dr. Igor Pribac je docent na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer predava socialno filozofijo in filozofijo zgodovine. Je dolgoletni urednik zbirke Temeljna dela Založbe Krtina, pred tem je bil odgovorni urednik časopisa ČKZ. Objavil je številne članke in spremne študije.

In še za glasbene sladokusce: v predavanje nas bo z zvokom gonga popeljala Lučka Šantl.