22. 5. 2008 Predavanje

»O spregledanih vidikih nacionalizmov na ozemlju nekdanje Jugoslavije«

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, v sodelovanju z MKCjem prirejajo in vabijo na predavanje iz cikla o nacionalizmu. Pod naslovom »O spregledanih vidikih nacionalizmov na ozemlju nekdanje Jugoslavije« bo predavala sociologinja in antropologinja dr. Vesna V. Godina. Predavanje bo potekalo v četrtek, 22. maja 2008, s pričetkom ob 19.00 uri v Kulturnem inkubatorju v Mariboru.

V predavanju bo predavateljica predstavila in analizirala nekatere spregledane vidike nacionalizmov na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Predvsem se bo osredotočila na vlogo in funkcije nadnacionalne jugoslovanske identitete ter spremembe , ki jih je kolaps te identitete vnesel v dinamiko nacionalnih odnosov na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Dotaknila se bo tudi vloge političnih elit in njihovih interesov, povezanih z izbruhom nacionalizmov in dezintegracijo Jugoslavije v samostojne nacionalne družbe.

Dr. Vesna V. Godina je priznana sociologinja, antropologinja in publicistka. Je profesorica socialne, politične in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Uveljavila se je kot avtorica številnih strokovnih in poljudnih člankov in publikacij, kot kolumnistka pa piše tudi za številne slovenske časopise. Med drugim je izdala knjige »Socializacijska teorija Talcotta Parsonsa«, »Izbrana poglavja iz zgodovine antropoloških teorij« in nedavno »Havaji na papirju«.

V ciklu predavanj o nacionalizmu v mesecu maju sledi še predavanje mag. Aleša Bučarja z naslovom »Politične stranke, mladi in nacionalizem« (v ponedeljek 26.5.). Podrobnejše informacije o tem predavanju še sledijo.