30. 5. 2006 Pogovor, Predavanje

»O izkušnji umetniškega dela in o negativnih čustvih v glasbi!«

Filozofski duet

plakatA5a-filozofski duet_finaleZofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike v sodelovanju z MKCjem, prirejajo in vabijo na prvi »filozofski duet«, ki bo problematiziral vprašanji iz teorije umetnosti. Morana Kušić iz Filozofske fakultete v Reki bo predavala o izkušnji umetniškega dela, Eva Ferlež iz Pedagoške fakultete v Mariboru pa o negativnih čustvih v glasbi. Predavanji bosta v torek 30. maja 2006 ob 20.00 v Kulturnem inkubatorju na Koroški 18 v Mariboru.

O »Filozofskih duetih«

Osnovan zamisel »filozofskih duetov« je v tem, da se študentom ponudi priložnost javnega nastopa. V tandemu študenta, načeloma iz različnih fakultet, predstavita vsak svoj vidik neke zastavljene problematike, s katero se običajno ukvarjata. Ob prikazu študentskega dela je »filozofski duet« hkrati namenjen povezovanju različnih filozofskih oddelkov.

Eva Ferlež
Oddelek za filozofijo na Pedagoški fakulteti v Mariboru

»Čustva v glasbi«

V predavanju bo govora o tem, kakšne rešitve ponujajo filozofi za problem negativnih čustev v glasbi. Še natančneje, o polemiki med dvema avtorjema, Levinsonom in Kivyjem. “Prisotnost” negativnih čustev v glasbi je problematična zato, ker se zdi, da kljub temu, da obstaja glasba, katere značilnosti so take, da “izraža” t.i. negativna čustva (jeza, strah, tesnoba itd.), ljudje takšno glasbo poslušamo in zdi se, v njej ravno tako uživamo kot v glasbi, ki ne “izraža” tovrstnih čustev. Za odgovor na vprašanje, zakaj poslušamo takšno glasbo, je treba znova kritično pregledati različne teorije o izraznosti glasbe.

Morana Kušić
Oddelek za filozofijo na Filozofski fakulteti v Reki

»O izkušnji umetniškega dela«

Tema predavanja bo, ob kratkem prikazu svojevrstnega trenda v sodobni analitični estetiki, ki vsako empiristično epistemologijo umetnosti eliminira v korist neke druge, zahtevnejše epistemologije; možnost vračanja k »common sensu«, to je vračanje k izkušnji umetniškega dela kot takega in strukturalistični ontologiji, ki se pri takšnem pristopu neizogibno ponuja. Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

Intervju z Morano Kušić, študentko filozofije na Filozofski fakulteti v Reki in predsednico tamkajšnjega študentskega filozofskega društva Furija:

Vabljeni!

Vstop je prost!