18. 10. 2005 Predavanje

»Cenzura in podoba«

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje filozofa dr. Božidarja Kanteta z naslovom »Cenzura in podoba«, ki se bo odvijalo v torek, 18. oktobra 2005, s pričetkom ob 19.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Zgodovina nam ponuja številne primere uspešnih ali neuspešnih poskusov družbene ali »interne« cenzure nad umetniškimi deli. V današnjem predavanju bo avtor prikazal razmerje med podobo in cenzuro skozi zgodovinski prerez in poskušal ugotoviti motive, ki so stali za cenzorskimi posegi. Njegova teza je, da je – paradoksalno – glavni motiv za cenzuro realističnost podobe. Po drugi strani pa ljudje iščemo in pričakujemo od podobe tisto, česar tam ni. Te protislovne zahteve zaznamujejo celotno zgodovino podobe.

Božidar Kante je doktor filozofije in izredni profesor estetike in analitične filozofije na Pedagoški fakulteti v Mariboru in AGRFT v Ljubljani. Pedagoško in raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo in filozofijo umetnosti in pri tem uporablja metode in orodja analitične filozofije. S tega področja je objavil več monografij in člankov v domačih in mednarodnih publikacijah. Omenimo zgolj njegovi knjigi »Metafora in kontekst« (1996) in »Filozofija umetnosti« (2001)

In še za glasbene sladokusce: v predavanje nas bo z zvokom gonga popeljala Lučka Šantl.

Oznake: