9. 7. 2014 Kotiček

Povratek skupine Borghesia

Glasbena skupina Borghesia se po dolgoletnem premoru končno vrača na sceno

»God Is Dead. God Remains Dead« (F.W. Nietzsche, 1883)

»And Man Created God« (Borghesia, 2014)

Alternativna rock zasedba Borghesia je pred nekaj tedni izdala novo zgoščenko z naslovom »And Man Created God« (»In človek je ustvaril Boga«), in tako po večletnem premoru poskrbela za težko pričakovani povratek na glasbeno sceno1. Izvedenci menijo, da je bil pomen te skupine za razvoj ljubljanske subkulture in slovenske klubske scene v osemdesetih letih neprecenljiv2. Povezan je namreč s tedanjim političnim dogajanjem in z razpadom socialističnega družbenega reda v bivši Jugoslaviji. Nekatere pesmi Borghesie, ki so bile objavljene v takratnem obdobju, so neposredno kritizirale nacionalistične nazore in nepremišljenost jugoslovanske politike po Titovi smrti oziroma tik pred razpadom Jugoslavije (pomislimo na ploščo »Resistance« iz leta 1989 ali na skladbe kot npr. »Discipline«).

Borghesia

Člani Borghesie so se od samega nastanka3 zanimali za nove medije, uporabo tehnologije (računalnikov in sintetizatorjev) v glasbi, prepletanje glasbe z video-posnetki. Koncepte, posnetke in zamisli, ki so jih predvajali na klubskih odrih in med koncerti so se kasneje pojavili – seveda v večjem obsegu – pri skupinah Depeche Mode in U2 (predvsem po zaslugi videoprojekcij nizozemskega fotografa Antona Corbijna). Še danes pa ohranjajo svojevrstno izvirnost, ki se kaže v prepletanju različnih glasbenih zvrsti, na primer rocka, tehno glasbe in raznovrstnih žanrov v sklopu world music glasbe.

Rdečo nit novih pesmi na zgoščenki »And Man Created God« predstavlja zavračanje temeljnih kapitalističnih vrednot, ki so nadvladale sodobnim družbam, žal večkrat na račun kakovosti vsakdanjega življenja, družbenih vrednot in dostojanstva posameznika, kar za Borghesio pomeni, da smo »slab sistem zamenjali s še slabšim«. Za promocijo novega albuma so člani zasedbe izbrali skladbo »We Don’t Believe You«, v kateri se zgražajo nad vodilnimi politiki in njihovimi odločitvami pri premoščanju krize, nad številnimi oblikami družbene nepravičnosti in novimi oblikami nestrpnosti, političnim in gospodarskim lobiranjem, razgradnjo pozitivnih družbenih vrednot in vse bolj prefinjeno ter nezaznavno kršitvijo nekaterih temeljnih človekovih pravic v t.i. »naprednih« družbah.

Skratka, če je sodobna kapitalistična družba v zadnjih desetletjih določila svoje bogove (na najvišjem mestu je bog Denar), je Borghesia postregla z umetniški nihilizmom v glasbeni različici, prek katerega slednje zavrača. Z drugimi besedami, po dolgoletnem premoru so Borghesia v novem albumu vendarle poskrbeli za ostro kritiko sodobnega družbeno-gospodarskega sistema. To seveda predstavlja dobro novico ne le za privržence alternativne rock glasbe, ampak tudi za vsakogar, ki je občutljiv do socialnih problemov in se ne pasivno prilagaja na odločitve vodilnih politikov ter na vse bolj sebično obnašanje sodobnih socialnih »elit«. Na tem mestu gre sicer izpostaviti, da taka kritika, ki je danes še kako pomembna, izhaja večinoma iz kulturnih, intelektualnih in umetniških krogov, ki so v bivši Jugoslaviji že pred tridesetimi leti zasloveli kot provokativni, in ki danes očitno prevzemajo vlogo, ki bi v zdravi družbi sicer v večji meri pripadala mlajšim generacijam umetnikov (slednji pa očitno ne izkazujejo dovoljšnjega smisla za proaktivno družbeno kritiko oziroma skrb tako za lastne pravice kot za pravice sodržavljanov).

Evropska premiera nove plošče »And Man Created God«, ki jo je izdala ameriška založba Metropolis Records, je potekala 8. junija letos v nemškem mestu Leipzig – to je mesto, na katerega so bili posredno ali neposredno vezani Bach, Leibniz, Nietzsche, Wagner, številni drugi umetniki, filozofi in kulturniki. Slovenska predstavitev novih pesmi skupine Borghesia pa bo potekala 31. julija na Sotočju pri Tolminu v okviru kreativnega glasbenega festivala Sajeta.

Diskografija Borghesie (albumi)

Diskografija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We Don’t Believe You

Show 3 footnotes

  1. Zadnji album »Pro choice« je bil izdan leta 1995.
  2. Glej npr. http://www.ljudmila.org/scca/ip/zanka/borghesia.html
  3. Skupina je bila ustanovljena v Ljubljani leta 1982.