16. 11. 2008 Glasbeni ciklon

Nurse with Wound

»Nurse with Wound« ali na kratko NWW je ime glasbenega projekta angleškega glasbenika Stevena Stapletona, ki z svojo avantgardno zvočno formo že od konca sedemdesetih naprej navdihuje in zgraža poslušalce. V današnjo oddajo Glasbeni ciklon smo iz njegovega bogatega glasbenega opusa uvrstili album iz leta 2004 z naslovom »Angry Eelectric Finger«.

»Nurse with Wound« je kot glasbena skupina ustanovljena leta 1978. Njeni prvi člani so bili Stapleton, John Fothergilli in Heman Pathaka. Glasbeno delo skupine se je od vsega začetka gibalo v žanrskih vodah avantgardne in eksperimentalne glasbe. Zgodnji posnetki so bili vsi po vrsti improvizacije in pod močnim vplivom takrat aktualnega krautrocka, po zvoku pa so precej spominjali na industrijsko glasbo, ki se je prav tako takrat pričela prebujati, čeprav so člani skupine tej sodbi močno oporekali.

Do leta 1981 je od skupine ostal samo Stapleton in kultni album iz leta 1982 z naslovom »Homotopy to Marie« se smatra za prvi pravi album projekta »Nurse with Wound«. Diskografija, ki je sledila, danes obsega že več kot 40 plošč. Stapleton navdih črpa iz avantgardnih gibanj dadaizma, nadrealizma in absurdnega humorja, ki ga demonstrira večina njegovega glasbenega dela, v glasbeni razvoj pa vključuje praktično vse možne glasbene žanre, od kabareta, Johna Cagea, skupine The Beach Boys do krautrocka, popa in ambientalne glasbe. Morda bi lahko rekli tudi tako, da je po formi delo NWW del sodobne konkretne glasbe, ker Stapleton pri svojem delu pogosto uporablja prav metode, ki opredeljujejo tovrstno oznako – se pravi razne zvočne trakove, repetitivne zvoke in zvočno montažo. Njegovo delo je v veliki meri vzpodbudilo vzpon elektronskega gibanja ambientalne glasbe. To estetiko do popolnosti razvija in nadgrajuje tudi v likovnih delih za naslovnice albumov, ki jih pod psevdonimom Babs Santini prav tako ustvarja Stapleton in so zanj vsaj tako pomembne kot sama glasba.

Čeprav je Stapleton osrednja figura projekta pa z njim sodeluje ogromno drugih prominentnih glasbenikov podobne glasbene usmeritve, kot so recimo James Thirlwell, Tony Wakeford, David Jackman, skupina Stereolab, Christoph Heemann, William Bennett, Robert Haigh, Rose McDowall, Matt Waldron in David Tibet iz skupine Current 93. To je posebej zanimivo za album, ki vam ga bomo predstavili v današnji oddaji. Za to priliko smo namreč izbrali album iz leta 2004 z naslovom »Angry Eelectric Finger«. Ta je nastal kot akt svojevrstnega sodelovanja med Stapletonom, ameriško skupino Irr App, glasbenim duom Cyclobe, Jimom O’Rourkeom iz skupine Sonic Youth in legendo krautrocka Xholom Caravanom. Vsak od teh je prejel od Stapletona surov zvočni material, ki ga je izmenjaje dodelal v štiridelno zvočno suito. »Angry Eelectric Finger« je prvi del trilogije, zgrajene na podoben način, ki je sledila v letu 2005. Želimo vam prijetno zvočno pustolovščino!

AVIZO