26. 10. 2008 Glasbeni ciklon

Nico Muhly

Po krajšem premoru ponovno pozdravljeni v oddaji Glasbeni ciklon. Oddaja, katere primaren namen je prezentirati zvočno pokrajino 20. in nadalje 21. stoletja, s tem prehaja v svojo četrto sezono. Po vrsti oddaj, v katerih smo vam predstavljali glavna imena ponudbe sodobne resne glasbe, jim v novi sezoni ob bok postavljamo tudi tisti del spregledanega segmenta sodobne ustvarjalnosti, ki si ob sozvočju predvsem z znanstvenim, tehnološkim in duhovnim napredkom, zasluži vsaj občasno izpostavitev in prevetritev ustaljenih predsodkov, ki tkejo nevidno mrežo današnje ignorance. Že prva oddaja nove sezone bo tako pokazatelj tlakovanja te nove poti. Predstavili vam bomo najnovejše delo mladega ameriškega skladatelja Nica Muhlya, ki nosi naslov »Mothertongue«.

Nico Muhly je še izredno mlad skladatelj sodobne resne glasbe. Rojen je leta 1981 v Vermontu in trenutno živi v New Yorku. Na Columbia University je doštudiral angleščino, na Juilliard School pa pod mentorstvom Johna Corigliana in Christopherja Rousea študij glasbene kompozicije. Glasbeno sodeluje z številnimi velikani sodobne resne in tudi popularne glasbe. Kot izvajalec, aranžer in dirigent je pomagal Björk pri njenih projektih Medúlla, Drawing Restraint 9 in Volta, pri albumu The Letting Go je pomagal Willamu Oldhamu, sodeluje pa tudi pri projektih skupine Antony and the Johnsons. Letos je sodeloval pri solo prvencu Ekvilibrium islandskega glasbenika Valgeirja Sigurssona, med njegove sodelavce pa lahko med drugimi prištevamo tudi ameriškega folk pevca Sama Amidona in skupino The National.

Njegova orkestralna dela so izvajali sami prestižni ansambli kot so recimo ameriški simfonični orkester, znameniti Juilliard orkester in Chicaški simfonični orkester. Ustvarja tudi glasbo za film. Njegovi filmska dela vključuje glasbo za film »Choking Man« iz leta 2006 in »Joshua« iz leta 2007, kot reden sodelavec Philipa Glassa pa sodeluje tudi pri številnih njegovih filmskih uglasbitvah in odrskih projektih.

Leta 2006 je izdal svoj prvenec naslovljen »Speaks Volumes«. V času priprave na izdajo svojega prvega albuma je bil z svojimi komornimi deli povabljen v Carnegie Hall in v Whitney Museum, med drugim pa je bilo mogoče njegova dela slišati tudi na BBCju in v New York’s St. Thomas Church. Dokaj hitro je postal del sodobne glasbene elite. Muhly trenutno ustvarja opero za metropolitansko opero z libretistom Craigom Lucasom.

Njegova druga plošča nosi letošnjo letnico in ima pomenljiv naslov »Mothertongue«. Skozi dozdajšnjo kariero si je uspel izgraditi impresivno skupino sodelavcev, ki jih redno vključuje v svoje projekte. Na Mothertongue, ki mu bomo v celoti prisluhnili v nadaljevanju oddaje, tako sodelujejo violinistka Nadia Sirota, pevec Sam Amidon in islandski producent Valgeir Sigursson, pri čigar založbi Bedroom Community, je album, podobno kot tudi predhodnik, izšel. Več o razgibani ustvarjalnosti tega mladega obetajočega skladatelja, lahko preberete na njegovi osebni spletni strani nicomuhly.com.

Pred vami je razgibana ura zvočnega izziva, ki ga ponuja kombinacija glasa, klasičnih instrumentov in elektronike. Želimo vam prijetno glasbeno izkušnjo.

AVIZO