14. 12. 2008 Glasbeni ciklon

Jóhann Jóhannsson

Finančna kriza, ki lomasti po zahodni hemisferi, je trenutno najbolj prizadejala Islandijo. Iz solidarnosti vam danes razkrivamo enega njenih številnih glasbenih draguljev. Jóhann Jóhannsson je islandski glasbenik, skladatelj in producent, soustanovitelj umetniške organizacije in glasbene založbe Kitchen Motors, ki v Reykjavíku promovira idejo eksperimentalne ustvarjalnosti, sodelovanja in iskanja nove umetniške izraznosti. Člani omenjenega kolektiva so med drugimi člani tako znanih islandskih skupin kot so Sigur Rós, Múm in Slowblow.

Jóhann Jóhannsson je ob skladanju dejaven tudi kot izvajalec. Leta 1999 je ustanovil Apparat Organ Quartet, ki je bil med preigravanjem po evropskih festivalih deležen številnih priznanj in hvale. Pri svojih glasbenih projektih sodeluje z uglednimi in uveljavljenimi avtorji kot so recimo Marc Almond, Barry Adamson in Pan Sonic. Med drugim uspešno piše tudi glasbo za gledališče in film, ob tem pa je tudi član mednarodno priznane islandske elektronske skupine Evil Madness.

Jóhannssonovo delo se razteza vse od na računalniku ustvarjene pop glasbe, pa do zapletenih minimalističnih kompozicij sodobne resne glasbe. Njegov prvi samostojni album iz leta 2002 z naslovom »Englabörn«, je v serijo grenko-sladkih miniatur združeval glasbo godalnega kvarteta z tolkali, klavirjem in elektroniko, medtem ko je na leta 2004 izdanemu »Virthulegu Forsetar« uporabil veliko bolj razkošne zvoke pihal, klavirja in elektronike, ki so bili posneti v neki cerkvi v Reykjaviku. Leta 2005 je izdal album glasbe, ki ga je pripravil za islandski film z naslovom »Dis«, leta 2006 pa še album z naslovom »IBM 1401, A User’s Manual«, ki že predstavlja pomemben del zgodbe, ki jo bomo dokončno razvili v današnji oddaji.

Projekt »IBM 1401«, prvi del načrtovane trilogije o tehnologiji in ikonografskih ameriških znamkah, je inspirial prvi računalnik, ki so ga prinesli na Islandijo leta 1964 in temelji na posnetku navodil za uporabo tega IBMovega računalnika. Letos izdani album »Fordlandia«, drugi album iz omenjene trilogije, ki mu bomo v vsej mogočnosti prisluhnili v današnji oddaji, je svoje ime, osnovno inspiracijo albuma, dobil po utopični in propadli plantaži gume, ki si jo je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v pragozdu Brazilske Amazonke zamislil Henry Ford. »Fordlandia« glasbeno predstavlja idejo spodletele utopije, ustvariti idealno ameriško mesto sredi pragozda. Podoba Amazonke, ki prerašča ruševine Fordlândie je po Jóhannssonovih besedah ena osnovnih inspiracij za nastanek tega albuma, ki je po glasbeni plati poetična fuzija različnih tem in idej, ki jim do naših ušes pomaga 50 članski godalni orkester v sodelovanju s subtilnimi elektronskimi kitarami in elektroniko.

Glasba, ki zveni kot pogrebna slovesnost za mit o ameriških sanjah, izkazuje razpon od upanja do grenko sladke razočaranosti. To je čudovita, premišljena in žalostna zvočna poema, ki ji boste lahko ob tej priložnosti v celoti prisluhnili tudi vi. Želimo vam prijetno zvočno popotovanje!

AVIZO