28. 12. 2008 Glasbeni ciklon

Karl Jenkins

V zadnjem Glasbenem ciklonu bomo, kot je že skoraj preveč predvidljivo, prisluhnili »Requiemu«. A bo v našem izboru vsaj nekaj malega izvirnosti. Ne bomo prisluhnili kašnemu vele znanemu ali kateremukoli »Requiemu«, pač pa sodobnemu in nesramno popularnemu istoimenskemu delu britanskega skladatelja Karla Jenkinsa.

Karl Jenkins je rojen leta 1944 v Walesu. Po študiju na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu je deloval v različnih jazz skupinah kot saksofonist, oboist in pianist. V sedemdesetih letih je sodeloval tudi pri rokovskih skupinah Solt Machine in Nucleus. Na polju popularne glasbe se udejstvuje še danes in pri tem med drugim sodeluje z glasbenikoma PJ Probyjem in Scottom Walkerjem.

V 90-tih letih prejšnjega stoletja je kot skladatelj zaslovel z zanimivim vokalno-instrumentalnim projektom »Adiemus«. Njegov slog prestopa meje med resno in popularno glasbo ter jazzom. Učinkovito uporablja gregorijansko melodiko in dosežke renesanse ter baroka in jih kombinira z etno glasbo in sodobnimi zvočnimi prijemi. Opisan specifičen glasbeni stil ga je proslavil, da je postal znan skladatelj sodobne resne glasbe, avtor številnih uspešnih vokalno-instrumentalnih partitur.

Uspehu na glasbenem področju so sledila tudi priznanja. Na Univerzi v Walesu je prejel naziv doktorja glasbe. Je dolgoletni sodelavec in častni član Kraljevske akademije za glasbo. Za svoje zasluge in delo je prejel številna častna obeležja in nazive.

Rekviem je pogrebna maša, ki je v današnji obliki znana vse od 16. stoletja. Čeprav jo je najbolj običajno slišati na dan vseh svetih, se jo običajno posveča tudi spominu ali komemoraciji za umrlim. Najbolj običajna tema rekviemov je molitev za odrešitev duše. Karl Jenkins je svoj »Requiem« napisal leta 2005. V njega je vključil japonske pesmi mrtvih, ki jih je združil z tradicionalno formo rekviema. Kmalu po svojem izidu se je »Requiem« povzpel med najbolje prodajane albume z klasično glasbo v tem letu. Delo je Jenkins posvetil svojemu očetu, glasbeniku, ki ga je spremljal pri prvih korakih v svet glasbe in mu pri njegovem delu nudil nenehno inspiracijo. Želimo vam prijetno poslušanje in srečno!

AVIZO

Oznake: