27. 5. 2008 Glasbeni ciklon

Aram Khachaturyan

Spartak, 3. dejanje

V današnjem Glasbenem ciklonu vam predstavljamo še tretje dejanje baleta »Spartak«, enega najbolj monumentalnih glasbenih del sovjetsko armenskega skladatelja Arama Khachaturiana.

Kot smo v glavnem povedali že v prejšnji oddaji, je balet »Spartak« posvečen znani zgodbi o legendarnemu sužnju, ki se je uprl Rimljanom. Ob povsem ideoloških razlogih – Marx je namreč videl Spartaka kot prvega proletarskega junaka – je skladatelja nedvomno navdihnilo tudi to, da je Krasus, ki je premagal Spartakove čete, padel med vojaško odpravo, ki ga je zanesla v zgodovinsko Armenijo, skladateljevo domovino.

V tretjem in zadnjem dejanju baleta, Krasusova Egina odkrije Spartakov kamp in opazuje njega in njegovo ženo Frigijo kako zapuščata šotor. Egina o tem obvesti Krasusa, ki za Spartakom pošlje svojo vojsko. Med Spartakovimi pripadniki se razvname medsebojno obračunavanje, kar jih oslabi do te mere, da jih Rimljani premagajo. Krasusove čete slednjič najdejo tudi Spartaka in ga nataknejo na svoje sulice. Spartakovi najbližji prijatelji ukradejo njegovo truplo in ga odnesejo iz prizorišča, med tem ko Frigija objokuje svojo izgubo.

Želimo vam prijetno poslušanje. V oddaji Glasbeni ciklon pa se z novo glasbeno pustolovščino slišimo ob tednu osorej. Srečno!

AVIZO

Oznake: