7. 6. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 7.6.2006

AVIZO

GLASBA:

V prejšnjem tednu smo Zofijini v Kulturnem inkubatorju v Mariboru uspešno predstavili prvi tako imenovani »Filozofski duet«, ki je v svoji premieri ponudil dvoje predavanj iz teorije umetnosti.

Predstavili sta se študentki filozofije Eva Ferlež iz Pedagoške fakultete v Mariboru, ki je predavala o negativnih čustvih v glasbi in Morana Kušić iz Filozofske fakultete v Reki, ki je predavala o izkušnji umetniškega dela.

V naslednjih dveh oddajah vam bomo v glavnih poudarkih predstavili njuni predavanji. Prva bo danes prišla do besede Eva Ferlež, ki nas bo podučila o negativnih čustvih v glasbi.

Želimo vam zvedavosti polno poslušanje!

GLASBA

Glasba ponuja strastem sredstvo, da same igrajo.

Friedrich Nietzsche – Vesela znanost

Naj uvodoma nekaj povemo o sami ideji filozofskih duetov. Osnovna zamisel »filozofskih duetov« je v tem, da se študentom ponudi priložnost javnega nastopa. V tandemu študenta, načeloma iz različnih fakultet, predstavita vsak svoj vidik neke zastavljene problematike, s katero se običajno ukvarjata. Ob prikazu študentskega dela je »filozofski duet« hkrati namenjen povezovanju različnih filozofskih oddelkov. V kolikor želite o projektu izvedeti še kaj več, je prav, da se obrnete na našo spletno stran www.zofijini.net.

V današnji oddaji bomo prisluhnili teoretičnemu izvajanju Eve Ferlež, študentke filozofije na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

V predavanju pod generalnim naslovom »Čustva v glasbi« je govora o tem, kakšne rešitve ponujajo filozofi za problem negativnih čustev v glasbi. Še natančneje, o polemiki med dvema avtorjema, Levinsonom in Kivyjem. “Prisotnost” negativnih čustev v glasbi je problematična zato, ker se zdi, da kljub temu, da obstaja glasba, katere značilnosti so take, da “izraža” t.i. negativna čustva (jeza, strah, tesnoba itd.), ljudje takšno glasbo poslušamo in zdi se, v njej ravno tako uživamo kot v glasbi, ki ne “izraža” tovrstnih čustev. Za odgovor na vprašanje, zakaj poslušamo takšno glasbo, je treba znova kritično pregledati različne teorije o izraznosti glasbe.

GLASBA:

Dober komponist ne posnema, on krade.

Igor Stravinsky

GLASBA:

»Lepota je kot glasba. O njej sem rekel, da ne vem dobro, kaj je, kje se začenja in kje končuje, in da je njena opredelitev v najširšem smislu odvisna od kulturne ravni vsakega posameznika. Enako je z opredelitvijo lepote. Pa mi povejte, zakaj se ena glasba nekomu zdi lepa, njegovemu sosedu pa grozna!«

Vinko Globokar

GLASBA:

Toliko za danes iz te fronte, kot je že običajno ob tednu osorej, lahko v novem paketu filozofske prve pomoči pričakujete še drugo polovico filozofskega dueta, ki ga je prispevala gostja iz Reke, Morana Kušić. Do snidenja v prihodnjem tednu pa prav prisrčen filozofski pozdrav!

AVIZO