25. 10. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 25.10.2005

AVIZO

Pozdravljeni v oddaji, ki na MARŠu skrbi za filozofsko misel.

V mesecu oktobru smo se Zofijini, kot je to za ta mesec že bolj ali manj običaj, ujeli v serijo predavanj, ki jih pripravljamo v mariborski galeriji Media Nox. Posledično seveda temu prilagajamo tudi našo oddajo.

V prejšnjem tednu smo gostili predavanje filozofa dr. Božidarja Kanteta z naslovom »Cenzura in podoba«

Zgodovina nam ponuja številne primere uspešnih ali neuspešnih poskusov družbene ali »interne« cenzure nad umetniškimi deli. V predavanju je avtor prikazal razmerje med podobo in cenzuro skozi zgodovinski prerez in poskušal ugotoviti motive, ki so stali za cenzorskimi posegi. Njegova teza je bila, da je – paradoksalno – glavni motiv za cenzuro realističnost podobe. Po drugi strani pa ljudje iščemo in pričakujemo od podobe tisto, česar tam ni. Te protislovne zahteve zaznamujejo celotno zgodovino podobe.

V posameznih odlomkih vam bomo v današnji oddaji poskušali pričarati vzdušje torkovega predavanja.

In še to. Vsako zadnje predavanje je v celoti in neokrnjeno mogoče slišati v posnetku, ki ga v mp3 formatu najdete na naši internetni strani www.zofijini.net.

Božidar Kante je doktor filozofije in izredni profesor estetike in analitične filozofije na Pedagoški fakulteti v Mariboru in AGRFTV v Ljubljani. Pedagoško in raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo in filozofijo umetnosti in pri tem uporablja metode in orodja analitične filozofije. S tega področja je objavil več monografij in člankov v domačih in mednarodnih publikacijah. Omenimo zgolj njegovi knjigi »Metafora in kontekst« (1996) in »Filozofija umetnosti« (2001)

Želimo vam prijetno poslušanje!

NADALJEVANJE NA CDeju

AVIZO