1. 6. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 1.6.2005

Avizo

Pozdravljeni v novi, tokrat nekoliko posebni oddaji Zofijinih.

Zofijini ljubimci smo v sodelovanjem z MKC-jem v torek 24. maja 2005 pripravili predavanje eminentne filozofinje Alenke Zupančič.

Predavanje pod naslovom »O komičnem«, si je zastavljalo naslednja vprašanja: v čem je komedija oziroma fenomen komičnega zanimiv za filozofijo? Kaj je tisto v komičnem, kar ima smisel za filozofsko razmišljanje? Kako se komedija razlikuje od vica? Kaj ima skupnega z mehanizmom delovanja ljubezni? Predvsem pa: kako lahko prav komedija postavi pod vprašaj in problematizira vseprisotni ideološki imperativ zabave, sreče in “pozitivnega mišljenja”, s katerim smo vse bolj bombardirani?

V današnji oddaji vam bo Alenka Zupančič v posnetku predavanja ponudila nekaj odgovorov na zgoraj zastavljena vprašanja.

Alenka Zupančič je doktorirala iz filozofije v Ljubljani in nato še v Parizu. Je raziskovalka na Filozofskem inštitutu pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Ob Slavoju Žižku velja za eminentno predstavnico lacanovske šole doma in v tujini. Objavila je številne članke in vrsto knjig, omenimo uspešni in zelo prevajani »Ethics of the Real: Kant and Lacan« (2000) in »The Shortest Shadow: Nietzsche’s Philosophy of the Two« (2003). Njena zadnja knjiga »Poetika: druga knjiga« (2004) se ukvarja s fenomenom komičnega. Želimo vam prijetno poslušanje!

GLASBA: Gorillaz – Feel Good Inc.

Predavanje

GLASBA: Yann Fontaine – No One Else

Predavanje

GLASBA: Herbert – Leave me now

Predavanje

GLASBA: Ian Pooley – Coracao Tambor

Predavanje

GLASBA: Rinocerose – La Guitaristic House Organisaton

Predavanje

GLASBA: Where Do I Begin

Predavanje

Toliko smo vam pripravili za današnjo oddajo. Ponovno se lahko veselite srečanja z Zofijinimi ob tednu osorej. Današnjo edicijo pa smo pripravili….