1. 11. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 1.11.2005

AVIZO

Dobrodošli v oddaji Zofijinih ljubimcev na dan Vseh svetih.

Navkljub prazniku, Zofijini nadaljujemo z svojim poslanstvom širjenja filozofske in njej podobnih misli. Za današnjo oddajo smo vam pripravili zanimivi in unikaten vpogled v t.i. socialno ekologijo.

Socialna ekologija ali kako graditi ekološko usmerjeno, decentralizirano, neposredno demokratično družbo, črpa iz študij filozofije, zgodovine, politične in sociološke teorije, antropologije, feminizma in naravoslovnih ved ter predstavlja koherentno in radikalno kritiko trenutnih družbenih, političnih in proti-ekoloških trendov. Hkrati ponuja k obnovi družbe usmerjen, komunitarni in etični pristop k družbenim spremembam. To je diskurz, ki motri povezavo med socialno ekologijo kot nizom idej in anarhizmom kot tradicijo, poudarjajoč medsebojne povezave in razlike.

Teoretični sklop, ki zadeva vprašanja socialne ekologije vam bomo v današnji oddaji predstavili v predavanju ameriškega kulturnega antropologa dr. Daniela Chodorkoffa. Predavanje, ki vam ga bomo v posameznih poudarkih zavrteli v današnji oddaji, so na ljubljanski Metelkovi pomladi lansko leto organizirali in podprli Ekočlen, Menza pri Koritu, Škratova čitalnica in Umanotera. Predavanje je v angleškem jeziku!

Daniel Chodorkoff je doktoriral iz Kulturne antropologije na New School for Social Research’. Je soustanovitelj in izvršni direktor Inštituta za socialno ekologijo. Kot urbanega antropologa in aktivista ga posebno zanimata razvoj skupnosti in utopične študije ter je avtor številnih člankov z obeh področij. Dr. Chodorkoff je bil aktiven v gibanju Zelenih in dolgoletni član fakultete Goddard College. Od šestdesetih let naprej je aktiven v gibanjih proti vojni, za socialno pravičnost in ekologijo. Zanimajo ga utopična družbena gibanja, razvoj skupnosti, ekološka politika, anarhistična teorija in zgodovina ter radikalno izobraževanje. V zvezi s temi tematikami je napisal številne članke in predaval na preko 75 različnih univerzah, šolah in prostorih avtonomnega političnega delovanja. Je član svetovalnega odbora mednarodnega časopisa za politično ekologijo Democracy and Nature in član upravnega odbora Inštituta za anarhistične študije. Njegovo delo se osredotoča na načine, na katere lahko gradimo ekološko usmerjeno, de-centralizirano, neposredno demokratično družbo.

Želimo vam prijetno poslušanje!

NADALJEVANJE NA CDeju

AVIZO