15. 11. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 15.11.2005

AVIZO

Pozdravljeni ponovno med Zofijinimi ljubimci!

Jesenski »desant« na predavanja nadaljujemo tudi v današnji oddaji. Predstavili vam bomo zanimivo predavanje, ki se je v prejšnjem tednu dogodilo v Umetnostni galeriji v Mariboru. Tam so gostili magistro Alenko Spacal, ki se je na žalost maloštevilni publiki poklonila v predavanju z naslovom: »Aktualnost feministične likovne teorije v odnosu do sodobnih umetniških praks«.

Ker smo se v zadnjih oddajah nekako ujeli v premislek o podobi, se nam je zdelo umestno, da ta niz oddaj, v katerih se ukvarjamo s filozofijo estetike, podaljšamo še za eno. V današnji oddaji boste tako lahko prisluhnili poudarkom iz omenjenega predavanja.

Naj ob tej priložnosti napovemo že naslednje predavanje, ki se bo tokrat ponovno dogodilo v organizaciji Zofijinih ljubimcev.

Vabimo vas na predavanje filozofa dr. Igorja Pribca z naslovom »Postfordistična Slovenija«, ki se bo odvijalo v torek, 22. novembra 2005, s pričetkom ob 19.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. Na predavanju bo avtor predstavil svoj poglobljen pogled na aktualne družbene in politične procese v Sloveniji. Vabljeni!

Mag. Alenka Spacal je v predavanju, ki mu bomo prisluhnili v nadaljevanju, skozi različne discipline, vezane na likovno teorijo (sociologijo kulture, filozofsko estetiko in umetnostno zgodovino, skupaj s feministično teorijo in ženskimi študijami, študijami spolov, lezbičnimi in gejevskimi študijami ter »queer« teorijo), obravnavala položaj feministične likovne teorije današnjega časa v odnosu do sodobnih umetniških praks. Hkrati je v okviru feministične likovne teorije obravnavala konceptualizacijo spola skozi vizualne reprezentacije lastnega telesa v različnih umetniških praksah. V tem kontekstu se znotraj feministične likovne teorije odstirajo predvsem prevpraševanja, ki se nanašajo na problematizacijo kategorije »ženska«, in še bolj specifično na sintagmo »ženska umetnost«, kar že meji k esencialističnemu reduciranju žensk na njihov biološki spol. Omenjena problematika hkrati ponuja tudi premisleke vrste različnih dihotomij: žensko/moško, esencializem/konstruktivizem, narava/kultura.

Alenka Spacal je magistrirala s področja estetike na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Na Oddelku za sociologijo nadaljuje z doktorskim študijem vizualne kulture in feministične teorije. Deluje kot umetnica, teoretičarka, likovna kritičarka in kustosinja.

Vabljeni ste ji prisluhniti!

NADALJEVANJE NA CDeju

AVIZO

Oznake: