18. 8. 2020 Okrogla miza

O glasbi za razmišljujoče

Okrogla miza in filmski večer posvečen glasbi v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga ter Društvo za razvoj humanistike, smo osmi večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, posvetili razmisleku o glasbi, glasbenemu ustvarjanju in delovanju na glasbenem področju. Na okrogli mizi so sodelovali avtorji in akterji filmov ter strokovnjaki s področja glasbe: Matjaž Mrak, dr. Rajko Muršič, Igor Bezget in Darinko Kores – Jacks. Pogovor je povezovala Aleksandra Goropevšek.

Glasba lahko odpira obzorja in združuje v glasbi delujoče in o glasbi razmišljujoče.

Večer posvečamo pomenu širokega pogleda na in posluha za glasbeno ustvarjanje ter možnostim glasbenega aktivizma in delovanja v aktualnih razmerah.

Matjaž Mrak je režiser, direktor fotografije in snemalec, tudi nagrajeni performer in video ustvarjalec, ki se ukvarja tudi z organizacijo nekonvencionalnih projektov (koncertov, razstav, predstavitev). Od leta 2005 vodi lastno produkcijsko hišo Friendly production. Mrakov raznolik opus obsega 29 avtorskih, 16 dokumentarnih in 4 plesne filme, poleg tega pa je posnel številne reklamne in video spote in sodeloval v različnih nekomercialnih in komercialnih projektih. Sodeloval je z več kot 20 televizijskimi postajami širom sveta, med drugim pri prenosih v živo (šport, zabavni program, prireditve…), posnel več kot 300 delov različnih oddaj (terenske, licenčne…) in sodeloval pri snemanju preko 400 delov igranega EFP programa (Naša mala klinika (Slo, Hr, Srb), Mi se imamo radi, Zabranjena ljubav (Hr), Pod eno streho, TV Dober dan).

Dr. Rajko Muršič je redni profesor za kulturno antropologijo na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja s teorijo kulture, antropologijo glasbe in popularno kulturo. Kot je povedal v intervjuju za časopis Dnevnik, po njegovem mnenju glasba spada med tiste reči, ki se nam zdijo samoumevne, dokler se ne vprašamo, kaj pravzaprav so, in da se je tudi prepovedano glasbo vedno poslušalo še bolj, le da skrito.

Darinko Kores – Jacks je diplomiral iz literarne komparativistike in je, kot pravi zase, »po pedigreju in duši alternativec na delu v bolj mainstreamovskem mediju«. Njegovo dolgoletno delo je najbolj odmevno predvsem na novinarskem področju. Sodeloval je mariborskim študentskim časopisom Katedra, ki je izhajal od leta 1961 do leta 1994 na Univerzi v Mariboru. Zaposlen je kot novinar v mariborski časopisni hiši Večer, kjer pogosto pokriva glasbeno področje, predvsem sodobno resno glasbo ter džezovsko, etno in improvizirano godbo.

Igor Bezget je priznani slovenski kitarist in glasbeni pedagog. Uveljavil se je na področju improvizirane glasbe, jazza ter etno glasbe. Z glasbo se je začel ukvarjati v poznih najstniških letih kot kitarist samouk Kasneje se je vpisal na Brucknerjev konservatorij v Linzu na oddelek za jazz, kjer je kitaro študiral pri profesorju Petru Omari. (Več in vir)