16. 11. 2018 Obvestila

Napovednik oddaje Zofijini ljubimci, 22. november 2018

V aktualni oddaji zaključujemo s predstavljanjem tridelne serije posvečene zgodovini anarhizma. Za izhodišče smo si vzeli francosko dokumentarno serijo »Brez bogov in gospodarjev«, ki jo je leta 2016 za televizijsko postajo ARTE pripravil Ramonet Tancrède. Serija s pričevanji strokovnjakov opisuje zgodovino gibanja, ki je svet nenehno navdihovalo s svobodo in uporom. Tretji del, ki mu bomo posvetili aktualno oddajo, nosi naslov »V spomin premaganim« in obsega zgodovino anarhizma med leti 1922 in 1945.

Prva svetovna vojna je z umorom v nekaterih državah skoraj tretjine evropskih delavcev, militantno množico utišala. Vendar so bili predvsem represivni ukrepi v večjih demokracijah, od deportacij do usmrtitev, ki so najbolj prizadeli anarhistično gibanje.

V tem plodnem medvojnem obdobju, v katerem je kapitalizem rodil dve svoji zlobni zveri, stalinizem in fašizem, je bil anarhizem za ljudi, bolj kot kdajkoli prej, še naprej edina sila upora, vpričo totalitarnega zla, ki je generaliziral krajo in industrializiral smrt. Od Bostona do Barcelone, od Tokia do Pariza, je boj na vseh frontah vodil anarhizem. Na koncu je v Španiji, med vojno, ki je spominjala na revolucijo, gibanje končno prišlo do točke, na kateri je bila utopija na dosegu roke.

Vabljeni in vabljene k poslušanju!

Oznake: