14. 6. 2022 Pogovor

Glasba za razmišljujoče – V spomin Marku Breclju

Pogovor posvečen spominu na lik in delo Marka Breclja v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra, Društvo za razvoj humanistike – Zofijini ljubimci, Društvo prijateljev zmernega napredka in Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon so v okviru programa 28. obletnice Kulturnega centra Pekarna pripravili spominski večer za Marka Breclja v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc dokumentarna obzorja«. Pogovor z dr. Rajkom Muršičem je bil posvečen Marku Breclju, njegovi glasbi, ustvarjanju ter delovanju na mladinskem in umetniškem področju. Pogovor je povezovala Aleksandra Goropevšek.

Posnetek pogovora:

O liku in delu Marka Breclja

Marko Brecelj (1951-2022) je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. V minulih 50 letih je zelo zaznamoval kulturni prostor jugosfere

Gost:

Dr. Rajko Muršič je redni profesor za kulturno antropologijo na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja s teorijo kulture, antropologijo glasbe in popularno kulturo. Kot je povedal v intervjuju za časopis Dnevnik, po njegovem mnenju glasba spada med tiste reči, ki se nam zdijo samoumevne, dokler se ne vprašamo, kaj pravzaprav so, in da se je tudi prepovedano glasbo vedno poslušalo še bolj, le da skrito.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike – Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami ponovno predstavlja dogodek v ciklusu filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si občasno na izbrane ponedeljke lahko ogledate dokumentarni film ali več ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.