16. 2. 2017 Kotiček

Filozofija umetnosti in umetnost filozofije

Avtor:

Vprašaj filozofa! – vi sprašujete, filozofi odgovarjajo

Vprašanje:

Kaj je filozofija umetnosti in kaj umetnost filozofije?

  1. oktober 2005

Odgovarja Aaron Meskin:

Filozofija umetnosti raziskuje vrsto splošnih vprašanj o umetnosti. Tu je nekaj primerov: Kaj je umetnost? Kaj so lastnosti umetniške reprezentacije? Kaj so lastnosti umetniške forme? Kaj so vrednote umetnosti? Je umetniško vrednotenje zgolj stvar mnenja ali obstajajo objektivna dejstva o kvaliteti umetnosti? Filozofe umetnosti zanimajo tudi vprašanja o posameznih umetnostih: Kaj je vrednost literature? Je film sam po sebi realističen medij? Kaj so lastnosti glasbenega izražanja? Kakšno je razmerje med gledališkim delom in gledališko predstavo? Obstaja pa še veliko več zanimivih filozofskih vprašanj o umetnosti – celo takšnih o stripih in grozljivkah!

Včasih, kadar se sklicujejo na filozofijo umetnosti, ljudje uporabljajo izraza »estetika« in »filozofska estetika«, ampak to je lahko zavajajoče iz dveh razlogov. Prvi razlog je, da filozofska estetika obsega več kot le filozofijo umetnosti – zanimajo jo tudi lepota in druga estetska vprašanja v okolju, ki ni nujno umetnost. Drugi razlog je, da izraz »estetika« spodbuja ljudi v iskanje ozkih estetskih namenov v umetnosti (to so nameni, ki obravnavajo pogoje lepote ali estetskih izkušenj). Toda umetniška dela lahko imajo paleto funkcij, od katerih se jih mnogo seveda ne razume kot estetska.

Nisem pa prepričan glede izraza »umetnost filozofije«. Pojem »umetnost« se včasih uporablja za sklicevanje na veščino ali spretnost (kot recimo »umetnost muharjenja«). Če se to razume tako, potem mislim, da je umetnost filozofije preprosto le veščina ali spretnost filozofije. Po drugi strani pa je zanimivo razmisliti o tem ali so katera filozofska dela tudi umetniška dela. Končal bom z nekaj vprašanji glede tega. Ali menite, da je filozofsko delo lahko hkrati tudi umetniško delo? Ali menite, da obstajajo kakšna takšna dela?

  1. oktober 2005

Aaron Meskin predava filozofijo na Univerzi v  Leedsu.

Kategorija: umetnost, filozofija

Prevedla Ana Marić