1. 8. 2004 Filmsko

Umetniški filmi na Štuku

Avtor:

Kino Štuk odslej drugačen kino

Društvo za razvoj filmske kulture iz Maribora pripravlja od oktobra dalje art program kina Štuk

Popularizirati umetniški film v Mariboru ni prav lahka naloga, deloma zaradi družbeno-ekonomske krize in deloma zaradi posebnosti časa, v katerem nas bombardirajo s poplavo večinoma nepotrebnih informacij, ki sicer s tovrstno filmsko produkcijo nimajo prav nikakršne zveze. To seveda pomeni, da se morajo težnje po umetniškem filmu, ki se sicer v Mariboru postopoma udejanjajo, soočati z mnogo zahtevnejšimi ovirami kot bolj popularni filmski obraz. Prodor umetniškega filma dodatno otežujeta tudi odnos države – le-ta v filmu očitno še vedno ne prepoznava enakovredne »težnosti« z drugimi umetniškimi zvrstmi, kar postane očitno na nivoju izobraževalnega sistema in manj na področju kinematografije – in ekonomska neopravičljivost tovrstnega filma.

Ena izmed pobud – poleg Zavoda pekarne in društva PIFF, ki prirejata novembra v Mariboru DokMo, mednarodni festival dokumentarnega filma ter kinematografov Maribor, ki nameravajo po besedah Damijana Vinterja v kino Udarnik uvrstiti raznoliko umetniško obarvano filmsko produkcijo – prihaja v Mariboru s strani novoustanovljenega Društva za razvoj filmske kulture, ki od oktobra dalje v dvorani Štuk prireja filmske večere pod nazivom Kino Štuk – drugačen kino. Za kaj pravzaprav gre?

Drugačen kino aplicira na odprt in antielitističen pristop, kar sta glavni prednosti pri vzpodbujanju zaupanja pri gledalcu. Dopušča vso svobodo pri kreiranju programa, edina omejitev je le v tem, da ne posnema že uveljavljenih kinematografskih praks, bodisi multipleksov bodisi art programov. Še najbližje je programu art mreže, a ga dopolnjuje tudi z drugimi programskimi vsebinami. Vzbuja radovednost glede tega, kaj je to drugačno, hkrati pa pri gledalcu ne ustvarja odpora do art filma kot se je to zgodilo pri nazivu art kino (po vsej Sloveniji imajo filmi iz art mreže izredno slab obisk, čeprav gre za zelo kvalitetne izdelke).

Zaenkrat Društvo za razvoj filmske kulture, ki si prizadeva v Mariboru razvijati in širiti filmsko kulturo skozi delo na nivoju prikazovanja filmske umetnosti, filmske teorije in prakse, organizira na Štuku samo projekcije, v glavnem od treh distributerjev (Creativa, Cankarjev dom in Slovenska kinoteka), medtem ko želi le-te nadgraditi tudi s predavanji, okroglimi mizami in delavnicami. Matrica za slednje je bila razvidna tudi na oktobrski otvoritvi, kjer so projekcijo sedaj že kultnega slovenskega filma Jana Cvitkoviča Kruh in mleko nadgradili s predavanjem Andreja Špraha o slovenskem filmu, s pogledom od znotraj enega izmed nastopajočih (Tadej Troha) ter z gosti, ki so povedali nekaj vzpodbudnih besed o možnostih razvoja kinematografije v Mariboru (direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan in vodja referata za kulturo Mestne občine Maribor Bojan Labovič). Pristop, ki omogoča, da se pogleda v globino filma.

Še nekaj besed o programu. V oktobru bodo na sporedu še Altmanova kriminalka Gosford park ter Trierjeva mojstrovina Dogville, meseca novembra pa bo na programu devet filmskih naslovov, med katerimi bi lahko omenili nekaj dokaj odmevnih in v Mariboru tudi precej »spregledanih« filmov zadnjih let, predvsem pa: 11´9´´01 – 11. september, »filozofski« omnibus 11 znanih režiserjev; konceptualna kriminalna histerija že precej priznanega nemškega režiserja Toma Tykwerja Teci, Lola, teci; odlični dokumentarec slovenskega režiserja Vlada Škafarja Peterka: leto odločitve in še nekaj drugih odličnih filmov.

Oznake: