8. 6. 2015 Kotiček

Čokoladna dieta?

Manipulacije v znanosti

Znanstvena laž, ki je obkrožila svet

Vsak dan lahko potrošniki naletimo na različne sumljive študije in raziskave. Kdor ima za svojimi trditvami znanost, lahko prodaja karkoli: jogurte, koruzne kosmiče, mleko, sojine izdelke ali diete. V obsežnih raziskavah naj bi za nas znanstveniki to temeljito raziskali, vendar ali je to sploh res? Kako znanstvene so zares te študije in raziskave?

Obljube oglaševanja so mnogotere, rezultati pa nekoliko manj. Najmanj uspeha z dietami imajo ravno tisti s prekomerno telesno težo, vendar pa obstaja nešteto študij, ki trdijo ravno nasprotno. Ne samo velika shujševalna združenja kot je »Weight Watchers«, ampak tudi izumitelji raznih specifičnih diet kot je »Montignac« ali »Atkins« se sklicujejo na različne znanstvene študije. Ljudi s prekomerno telesno težo, ki se jim dieta ne posreči, se potem postavi pred ogledalo in pove: »za neuspeh ste si krivi sami, saj vendar garancijo za uspeh diete zagotavljajo ugledni profesorji z vseh mogočih področij.«

V Nemčiji kritiki govorijo celo o kartelu na področju medicine diet. Študije diet uspeh pogosto obljubljajo na osnovi kratkoročnih raziskav, ki jih potem v dolgoročnih študijah ni mogoče več ponoviti ali dokazati. Kljub temu pa se pozitivni rezultati objavljajo v prestižnih revijah in prepričujejo bralce in nenazadnje tudi zdravnike, da na podlagi teh podatkov pacientom svetujejo različne diete.

Avtorja dokumentarnega filma »Čokoladna dieta?« Diana Löbl in Peter Onneken sta v Nemčiji in Franciji zasledovala odgovor na vprašanje, kako industrija različnih diet znanost sistematično uporablja, zlorablja in kupuje. Za ta namen sta si zamislita tudi t.i. čokoladno dieto, »čokoladno transformacijo« in zanjo opravila znanstveno podprto študijo, ki je tako absurdna, da je nihče ne bi smel vzeti zares. Na podlagi raziskave na 15 testirancih sta se skupaj s posebno znanstveno ekipo potrudila dokazati, da je čokolada najboljši dieten pripomoček, ki je kdaj obstajal, raziskava pa je bila na to dejansko objavljena v strokovnem znanstvenem tisku in v drugih svetovnih medijih.

Diana in Peter Löbl Onneken sta s primerom želela pokazati, kako dobro deluje tržna niša »znanost prodaja«. Zaradi tega se vedno znova pojavljajo dvomljive študije, ki pogosto služijo samo enemu namenu: spodbujati potrošnjo v tej ali oni več milijard evrov vredni industriji.

Vir: http://www.arte.tv/guide/de/052711-000/schlank-durch-schokolade

Oznake: