22. 3. 2006 Zofijina bodica

Bonbonček 26

Butalski osebni razlogi

V deželico butalsko so se pritihotapili osebni razlogi. Imate težave? Seveda jih imate. Kako bi jih ne imeli? Ste prišli do roba svojih eksistenčnih težav? Kako ne bi! Želite odstopiti, se ločiti, zapustiti firmo, svoje najdražje? Izvolite. Vzeti si k srcu, storiti kaj zase? Poslušajte predsednika butalskega, najdite svoj Darfur v sebi!

In so Butalci vzeli osebne razloge zares. Ne zase, za druge. In so rekli: odstopite, prosim, od svojega fušanja, vaših tegob! Naredite prostor za druge. In res, začelo se je impozantno, pa še hitro je šlo. Kako je že odstopil predsednik prve letalske družbe butalske, Lučovnik? Iz osebnih razlogov. Pa predsednik Petrola Lotrič? Osebni razlogi. In direktor Kliničnega centra Hočevar? Takisto: osebni razlogi. Pa direktor Dela Perovič? Seveda, iz osebnih razlogov. In direktor Večera Tišma? Jasno, iz osebnih razlogov. Pa član uprave NKBM, Mesarič? Hja, no ja, iz osebnih. Razlogov. Kaj je pred celo kratkim storil predsednik uprave Telekoma Vončina? Ah, dolgočasno, toda iz osebnih razlogov je odstopil. In kaj je storil predsednik za butalski razvoj Damijan? Po treh mesecih je nenadoma odstopil. Osebni razlogi so ga prepričali, da raje kot igra fusbal v službi jadra s kolegi po Jadranu. Medtem ko novega predsednika butalskega razvoja premier butalski še išče, Šušteršič to ne želi biti: »Se mi pa zdi razmišljanje, da bom jaz pač voljno vskočil in uredil zadeve, potem ko je Damijan odigral svojo partijo ročnega nogometa in odšel naprej jadrat, vendarle nekoliko preveč enostavno.« Konec citata.

Enostavno, preenostavno, zares, hudo zares. Takole vskočiti namesto fusbala in jadranja. Sproščena ekonomika za sproščenost Butalcev mora temeljiti na enotni davčni stopnji za pamet. Kdor je ima več, ta plača več! Jasno, pošteno in ekonomično! Ni čudno, da so nekateri znoreli in si vzeli k srcu, zato je Butalija postala zelo osebna država. Za sabo so Butalci imeli eno tako leto divjanja napornih osebnih razlogov. In jih zagotovo še ni konec. Ker Butalija poživlja, vaša travmatska doživetja. Podjetja prosperirajo in ljudje na njihovem čelu si to ženejo k srcu. Doživljajo osebne krize in travme. Tako vendar ne gre. Če podjetju gre silno dobro, je zadnji čas, do odrinete! Butalci sicer niso razumeli, ampak so se prisilili razumeti. V tem so bili vedno dobri, v prisilnem razumevanju. Zato so tudi takoj razumeli, kaj pomeni »nekrivdno razrešeni«. Še posebej zanimivo je bilo gledati organe. Ne organe pregona – posebna zgodba – temveč organe kontrole. Ti morajo pod kontrolo in organi kontrole zdaj so pod kontrolo! Mar ni to logično? Da morajo kontrolni organi biti kontrolirani. Zdaj je na vrsti državna revizijska komisija. Aleksij Mužina je odstopil, se razume da iz »osebnih razlogov«…. potem pa še dva člana te komisije, ki sta se odločila, kako zanimivo, za odstop »iz osebnih razlogov«… Ja, tile personalni razlogi so bili in so postali za Butalijo prava epidemija. Ljudje so se spraševali, kaj se dogaja, da so tako popularni. Ne le v podjetjih, temveč tudi med najvišjimi državnimi uradniki. Minister za zdravje Bručan je počasi začel iskati cepivo in pojavil se je sum, da so osebni razlogi povezani s ptičjo gripo. A ni bilo nič, od ministra butalskega, virus je preveč napredoval…

A Butalci se niso dali: rekli so, postopajmo po planu. Plan je že dolgo jasen, sramežljivega skrivanja pravih namenov, kakršno je še bilo zaslediti v prvih mesecih po ustoličenju nove poti v Butalijo, že dolgo ni več. Nadzorni organi morajo pod nadzor: korupcijsko komisijo so ustavili, da kos več ni žvrgolel, komisijo proti pranju denarja so ustavili, da Stroligo več ne bo solil pameti, državna revizijska komisija je revidirana. Treba je nastaviti svoje ljudi, so ponosno rekli Butalci, da vrana vrani ne izkljuje oči!

Ni čudnega, da je minister za butalski razvoj čez noč postal heroj. Ne zaradi fusbala, ne zaradi jadranja, ne zaradi zakonskih obljub po posteljni telovadbi, ne zaradi menjavanja avtomobilov. Pač za zaradi razlogov osebne narave. Ki jih je treba spoštovati. Zelo spoštovati, so rekli v vladi. Je rekel premier butalski. Pa vendar je minister razvojni naredil korak naprej, sicer v osebnem razvoju: bil je prvi, ki je osebne razloge našel na njihovi strani. Ponovil je vzorec travm med jadralci in fusbalerji na oblasti. Kar pomeni, da se ta kuga neomajno širi tudi med oblastniki. Ptičja gripa osebnih razlogov ne izbira med vašimi in našimi, najde si žrtev med vsemi. Hudo bo, vam povemo, hudo. Tisti, ki nikoli ne ob okužen, ta bo…. ta jo je mogoče povzročil. Se lahko zgodi, da se okuži premier butalski? Ne bo šlo.

Butalci so se zdaj res prestrašili. Imeli so dober privaten, no, oseben razlog, da se zatečejo po medicinsko pomoč k njej. K skalci. Butn, butn, butn je odmevalo dolgo v noč. In ker bušk na glavi niso jemali preveč osebno, se niso prav nič utrudili.

Objavljeno z dovoljenjem radia MARŠ  - 95,9 MhZ in www.radiomars.si

Oznake: