10. 9. 2012 Zofijina bodica

Ta nori ples ali o nekem zmagovalcu EPK natečaja

Avtor:

Je epekajevska vrtavka, ta emblem projekta mariborskega prestolovanja evropski kulturi, v resnici plagiat talinske, ki se je v Estoniji vrtela leto poprej, ko so tudi tam organizirali celoletni EPK? O tem sem se že spraševal 8. januarja letos: menda v strogo tehničnopravnem smislu ne, ker naj ne bi bila avtorsko zaščitena. V Talinu je bila zreducirana na rezervni emblem in darilo, v Mariboru je postala idejni in grafični simbol projekta.

Primerjava

Čeprav nas ne bi zanimala kvaliteta grafičnih podob ali zakonske omejitve plagiatorstva, je tu še vedno zoprn občutek, da so nas pod sloganom projekta »Zavrtimo skupaj!« in z omenjeno vrtavko pravzaprav povabili na »copy« ples. Ko primerjamo vrtavki, namreč dobimo tole:

zavrtimo
zavrtimo2

Toda projektanti EPK niso počivali in tudi trdovratna »silenzio stampa« jim je, kot venomer, šla na roko – mediji, sploh mariborski, si niso drznili ziniti kakšne dvomljive žal besede. Tudi ne po tistem, ko se je vodstvo na Vetrinjski odločilo za javni natečaj in zapisalo: »Zavod MARIBOR 2012 zato vabi vse, da sodelujete v natečaju za izdelavo najlepše in najbolj domiselne vrtavke! Na natečaj se lahko prijavi vsak, ki želi, zna in zmore svojo domišljijo in idejo oblikovati tako, da jo lahko vidijo tudi drugi!« Povabili so vse, ki bi se »radi zavrteli skupaj«, označili so tudi, kakšen naj bo izdelek (»dobrodošle so vse velikosti vrtavk, od najmanjše do vrtavke velikanke«), določili so material (papir, les, glina, plastelin, aluminij, keramika) in seveda roke za prijavo na razpis: 15.april 2012. Obljubili so odprtje razstave z vsemi vrtavkami, razglasitev rezultatov po zaprtju razstave (15. junij 2012), način glasovanja in seveda nagrade za tri najbolj prepričljive vrtavke. In potem sledi razočaranje.

Natečaj, ki se ne konča

Razstave nikoli ni bilo, dokončanega natečaja tudi ne. Je prišlo do razglasitve nagrajencev? Tudi ne. Podeljenih nagrad? Nak. Je sploh kdo od medijev to opazil? Ne bodimo naivni, nobeden. Ker enkrat molčiš in vsakodnevno objavljaš cele plahte, celo naročene propagandne priloge v čast EPK programov, moraš biti vztrajen do konca. Dvom in kritika nimata mesta v totem mestu.

S kolegicami in kolegi iz društva Zofijinih smo se natečaja udeležili. Iz Talina smo naročili tri vrtavke, jih plačali in razmišljali, kako jih ponuditi vrlim epekajevskim ustvarjalcem z ambicijo vrtenja duhovnih energij. Ker je »najlepša in najbolj domiselna« lahko le izvirna vrtavka, smo na njihov naslov poslali prav takšno, za naše pojme najlepšo in najbolj domiselno:

zavrtimo3

Toda zgodilo se ni nič: roki so minili, o razstavi ne duha ne sluha, o razglasitvi nagrajencev tudi ne. Ko smo se 28. junija 2012 pozanimali, kako je s tem, smo prejeli prijazen odgovor: »Na naši spletni strani je bil resda objavljen natečaj za najbolj izvirno vrtavko; iskreno povedano pa ni bil nikoli čisto zaključen, saj zaradi slabega odziva razstave oz. objave rezultatov niti nismo objavljali. Prosim, sporočite mi vaš naslov – v zahvalo za vašo pozornost vam bomo poslali droben simbol Evropske prestolnice kulture 2012, ki pa ni iz natečaja.«

Kdo jezika špara, kruha strada: če ne bi vprašali, ne bi vedeli. Naše sodelovanje je bilo zreducirano na »pozornost«, za katerega so nam, ker že radovedno sprašujemo, hvaležni. A za vse druge velja še hujša okoliščina: do današnjega dne javnega pojasnila o tem, zakaj ni bilo razstave in končanega natečaja, v EPK niso objavili. Koliko je bilo prijav, ne vemo. Po vsem skupaj sodeč lahko slutimo, da tudi v prihodnje ne bo ne razstave, ne zmagovalcev in nagrad, saj bi nas sicer na to verjetno opozorili. Pač še en »uspeli« projekt, in to takšen, v katerem se je znašel njihov osrednji slogan.

Kdo je torej zmagovalec?

Kaj nas je motiviralo k sodelovanju? Če lahko mariborski župan tragikomično originalnost nekega (umetniškega) izdelka spodbija z originalnostjo drugega izdelka, zakaj ne bi mi počeli nekaj podobnega? Še več, ker ne želimo manipulirati, za razliko od njega, smo se odločili, da originalnost drugega izdelka korektno spodbijamo z originalnostjo istega. Kajti najbolj izvirna vrtavka je lahko po definiciji tista, ki je prav to, izvirna, če imamo opraviti s kopijami originala, pa je to lahko le izvirnik. V našem primeru talinske vrtavke. Seveda je dejanje imelo naboj provokacije. Želeli smo pedagoško pokazati, da intelektualno kopiranje ne more biti dobra podlaga za hvalisavo »vrtenje« kulturnih energij in preobrate duha, kot temu patetično rečejo. Toda nekdo je poskrbel, da naša pedagoška nota ni prišla do realizacije. V medijski konstelaciji favoriziranja projekta ni bilo težko.

In v tem smislu je moralni zmagovalec EPK natečaja nujno ponujena talinska vrtavka.

Boris Vezjak

12438

Priloge: dopis društva in vsebina natečaja

(1) Dopis društva

zavrtimo4

(2) Vsebina natečaja

Dostopna na naslovu:

http://www.maribor2012.eu/novica/article/natecaj-zavrtimo-skupaj/

NATEČAJ ZAVRTIMO SKUPAJ!

četrtek 6.10. 2011

Zavrtimo skupaj! se glasi novi slogan projekta MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture. »Zavrtimo skupaj!” stavi na preobrat. Tega pa lahko dosežemo le, če bomo skupaj vrteli našo energijo in skozi njo spreminjali naš dom, naše mesto, družbo. In simbolika slogana je osredotočena v vrtavki. Nagajiva, atraktivna in polna energije. Da se zavrti skupaj z vami. Zavrtimo skupaj! Zavod MARIBOR 2012 zato vabi vse, da sodelujete v natečaju za izdelavo najlepše in najbolj domiselne vrtavke! Na natečaj se lahko prijavi vsak, ki želi, zna in zmore svojo domišljijo in idejo oblikovati tako, da jo lahko vidijo tudi drugi!

O natečaju »Zavrtimo skupaj!«:

1. Kdo se lahko nanj prijavi?
Vsakdo, ki bi se rad zavrtel skupaj!

2. Kakšne velikosti mora biti vrtavka?
Dobrodošle so vse velikosti vrtavk, od najmanjše do vrtavke velikanke.

3. Iz kakšnega materiala naj bo vrtavka?
Iz kakršnegakoli: od papirja, lesa, gline, plastelina, do aluminija, keramike …

4. Do kdaj in kam jo je treba oddati/poslati?
Do 15. aprila 2012, na naslov: MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor, s pripisom: ZA NATEČAJ VRTAVKE.

5. Kdaj bo objava rezultatov natečaja?
Vse vrtavke, poslane na natečaj, bomo razstavili na sedežu zavoda MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture v mariborskem Vetrinjskem dvoru, in sicer 15. maja. Izbor treh zmagovalnih vrtavk natečaja »Zavrtimo skupaj!« bo znan 15. junija, pet dni po zaprtju razstave. Rezultate natečaja bomo objavili na spletni strani zavoda MARIBOR 2012 (www.maribor2012.eu).

6. Kdo in kako izbira?
Zmagovalne vrtavke bodo izbrali obiskovalci razstave Zavrtimo skupaj!, ki bodo ob obisku razstave prejeli glasovalni listič, ki ga bodo ob koncu ogleda oddali v glasovalno, vrtečo se skrinjico. Tri vrtavke, ki jim bodo obiskovalci namenili največ glasov, bodo zmagovalke natečaja »Zavrtimo skupaj!«

7. Kaj bo nagrada?
Avtorji treh zmagovalnih vrtavk bodo prejeli vsak po 2 karti za obisk katere koli prireditve EPK 2012 po lastni izbiri.

8. Kam lahko pišemo za morebitna vprašanja?
pr@maribor2012.eu

Vrtavka EPK 2012 se bo na svoj način vedno vrtela skupaj z vami. Naj se vrti – tudi na cesti, na trgu, v gledališču ali naravi. Da bo prinašala nasmeh na usta in za trenutek v vsakem našla otroško radoživost. Želimo, da vam »ta naša vrtavka« priraste k srcu, da jo vrtite. Skupaj z nami. Spet in spet. Zavrtimo skupaj!

Oznake: