2. 5. 2012 Zofijina bodica

Natečaj Zlata kanglica ali njegova visokost dalajlama na EPK inventuri

Avtor:

Mineva debelo leto od natečaja Zlata kanglica. Naj spomnim, v tem natečaju smo s kolegicami in kolegi obljubili lepe nagrade za tiste, ki bodo pravilno ugotovili, kdaj bodo zgrajeni infrastrukturni objekti EPK v panogi, ki je bila dolgo časa paradna disciplina mariborskega župana – v gradbeništvu.

Tistim, ki bi pravilno ugotovili, kdaj bodo zgrajeni in finalizirali objekti, kot so MAKS, Pekarna, UGM, knjižnica, smo obljubili bogate nagrade.

Debelo leto kasneje, točno na 1. maj 2012, lahko družno ugotavljamo, da smo se zmotili. Natečaj za nagrado ni bil dovolj premišljen. Zgodovina se ne dogaja le kot tragedija, celo v svoji neponovljenosti se odvija kot farsa. Progresivna faza repetitivnosti. Zgodovina ni nujno zgodovina, povedano velja za sedanjost. In še huje od tega: obljube mariborskega župana so bile najprej tragedija, zdaj se v svojem vztrajanju dogajajo kot farsa.

Namreč pravilno vprašanje sploh ni, kdaj bodo našteti objekti dokončno zgrajeni. Danes, 1. maja 2012, skoraj sredi projekta evropske prestolnice kulture, namreč ugotavljamo, da se vsi po vrsti sploh še niso začeli graditi! Ja, obstaja še huje od hujšega, tisto najhujše!

Vprašanje po tem, kdaj bodo končani, je bilo v tej perspektivi neumestno. Še bistveno bolj farsično pravi pravi izziv je, kdaj se bodo projekti MAKS, Pekarna, UGM in knjižnica začeli. Govorimo o polnem, totalnem zastoju vseh projektov – in ne zavoljo krize, ampak zaradi jasno prepoznavnih odgovornih oseb. Že res, da prvo vprašanje implicira drugo. Da je v »kdaj bodo končani« že vsebovano, da so se začeli graditi. Vendar če se še niso začeli, ne morejo biti končani. Ampak mar ni to lep farsičen zaplet že itak povsem groteskne polomije, imenovane EPK, sicer medijsko opevane in kovane v zvezde? V kateri se vsi pretvarjajo, da je vse v najlepšem redu, da je EPK uspešnica, da nas neumnosti mestne politike ne zanimajo, da nas ne rabijo zanimati ovadbe proti županu in njegovim sodelavcem, da EPK vodstva ne rabi zanimati, kje se posamezni projekti odvijajo in torej izgradnja obljubljenih objektov, da meščanke in meščane itak nič ne zanima, medtem ko je kritični glas že dolgo tega zatrt v kali, bojkotiran in cenzuriran vsaki dan znova? Kar se mene tiče, lahko vse kulturne novinarje v mestu nemudoma uvrstijo na plačilno listo v županovem kabinetu, si tudi zaslužijo. Nesramno? Ne, njihova dejanja govorijo, da ne.

Ampak pustimo to, natečaj Zofijinih je treba korigirati. Spodaj je ponovljeni razpis, v katerem smo zgornjo distinkcijo upoštevali in spremenili vprašanja. Seveda se bodo v bobnu znašli tudi odgovori na prvi natečaj. Vabljeni, nagrade so resnično bogate. Ob medijski blamaži piarovskih prezentacij EPK in bojkotu sleherne kritike velja spomniti na velike naslove dobro leto nazaj:

Kangler: Odprtje Maksa ob obisku dalajlame

Maks bo stal 15. maja prihodnje leto

Župan Kangler je takrat napovedal: »Pogodbene obveznosti so jasne (ZIM mora objekt dokončati do konca junija 2012, op. p.), a prepričan sem, da bomo že 15. maja naslednje leto, ko pride dalajlama, objekt otvorili in tam se bodo odvrteli glavni dogodki, tudi srečanje nobelovcev.«

Obisk dalajlame čez nekaj dni bo torej priložnost za njegovo in našo inventuro: bo sprejem nobelovcev res v MAKS-u? Bo župan svojega gosta vsaj odpeljal na gradbišče in mu pokazal, da se dela še sploh niso začela, nato pa se opravičil za svojo smelo prognozo meščanom? Je ljudem jasna ta zareza med maksimalno obljubo, vse od bajnega Pandurteatra naprej, in njeno minimalno realizacijo – ali še bolje, nično realizacijo? Ima župan dobre razloge, da svojih obljub ni uresničil, in ali med opravičljive razloge šteje 10 kazenskih ovadb, vloženih proti njemu? Kdo bo dalajlamo posvaril, h komu dejansko prihaja v goste? Bo njegovo potencialno predavanje o univerzalni etiki nekaj, kar bo sploh naletelo na ustrezna ušesa, kjer bi besede o morali padle na plodna tla?

Mar ni obisk dalajlame z vseh teh navedenih vidikov čisti nesporazum in ali bo to sploh kdo uspel ugotoviti na glas? Še ena poceni populistična gesta župana, da si dviguje rejtinge tam, kjer nima nobenih zaslug? Pretežavne dileme, zato raje k enostavnejšim, če je to še možno. K sodelovanju v natečaju so vabljeni tudi njegovo visokost dalajlama in vsi nobelovci, ki se bodo pustili izrabljati v totem mestu. Pravzaprav bi morala biti udeležba zanje moralna obveza. P.S. Domnevamo, da dalajlamo ne bodo vabili na zimsko Univerzijado – we are not ready. Vprašanj, povezanih z njeno izpeljavo, ne postavljam. Univerzijada se ni niti resno pripravljala in še manj bo izvedena. Kdo bo plačal penale, pa tudi nikogar prav ne briga.

ZLATA KANGLICA – ponovljeni in modificirani nagradni natečaj Zofijinih

Od EPK zaenkrat ostajajo le še dvomi in vprašanja. Gradbeni projekti, paradni konj Franca Kanglerja, so zaviti v meglo. MAKS, Pekarna, UGM, knjižnica… Kdaj bodo začeli graditi in obnovljati Knjižnico Rotovž? Ne vemo. Kdaj bodo začeli graditi novi UGM? Kdaj bodo začeli graditi Pekarna? Ne vemo. Kdaj bodo začeli graditi MAKS? Tudi ne. Sploh kaj vemo?

Zofijini smo se odločili, da vednost nagradimo. Tistega, ki bo uganil pravilen odgovor za MAKSa, čaka zlata kanglica. Tu je še kup uporabnih nagrad. Vse, kar morate storiti je, da pošljete pravilen odgovor na spodnja vprašanja na naš naslov zofijini@gmail.com. Javna podelitev nagrad bo sledila 27. decembra 2012 v Pekarni. (Takrat, upajmo, bomo že vedeli.)

Nagradna vprašanja:

1. Kdaj se bo po vašem mnenju začel graditi MAKS? Nagrada: zlata kanglica. Tiste, ki uganejo, koliko bo stal, čaka še dodatna nagrada.

Kantica-za-zalivanje

2. Kdaj se bo po vašem mnenju začel graditi UGM in na kateri lokaciji? Nagrada: vsestranske grabljice in lopata. Tiste, ki uganejo še, koliko bo stala, čaka dodatna nagrada.

Grabuljica-i-lopatica-mega-I

3. Kdaj po bo vašem mnenju dokončana Pekarna? Nagrada: priročna samokolnica. Tiste, ki uganejo še, koliko bo obnova stala, čaka dodatna nagrada.

Gradjevinska-kolica-mini

4. Kdaj se bo po vašem mnenju začela obnova mestne knjižnice Rotovž? Nagrada: ladjica za dve osebi. Tiste, ki uganejo še, koliko bo stala, čaka dodatna nagrada.

Brod

Hvala za vaše sodelovanje v nagradni igri – zavedamo se, da so odgovori karseda težavni.

Spisal in natečaj popravil Boris Vezjak